Unikatni Carménère 2019 Chateau Kamnik

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Unikatni Carménère 2019 Chateau Kamnik

Prvi sortni karmener iz Severne Makedonije, a moguće i regiona, stiže ovih dana iz vinarije Chateau Kamnik i u Srbiju. Reč je o jedinstvenom novom vinu Carménère 2019 Kamnik, izrazite karmin, praktično krvavo crvene boje, koje pleni voćno-začinskim aromama, izraženim notama paprike na nosu i ukusom trešnje.

U pitanju je sorta nastala u Bordou koja je punu reputaciju stekla u vinima Južne Amerike. Ovaj makedonski prvenac Carmenere 2019 Kamnik odležavao je godinu dana u američkim i francuskim bačvama, te nosi moćnih 14,7% alkohola i originalni temperament juga. Intrigantne i specifične kombinacije mirisa i ukusa savršeno se dopunjuju u čaši i mogu se opisati kao neodoljive note bibera i pečene paprike protkane ukusima trešnje, tamne čokolade i duvana, dok je sve to konačno oblikovano mekim taninima.

carmerne kamnik 00

Upravo u toj mirisnoj, toploj ali opuštenoj ekspresiji vina krije se i razlog zašto iz Kamnika stiže preporuka da se konzumira uz bosa nova ili džez zvuke, a na tanjiru uz Velington govedinu, čokoladu, a potom i cigaru, čime će latinoamerički duh hedonizma biti u potpunosti ispoštovan.

Inače, pojava sortnog karmenera u Skopskoj vinariji nije preveliko iznenađenje budući da je sorta već ranije korišćena da učešćem u blendu dodatno koloritno i začinski oboji etiketu Winemaker’s Selection, jedan od najboljih primera dobrog odnosa kvaliteta i cene na regionalnom tržištu.

Carmenre beef wellinton composite

- Uvek je izazov stvoriti nešto originalno i dati mu život, a Carmenere 2019 Kamnik prvo je vino od ove sorte kod nas. U širem kontekstu, rađanjem ovog vina otkrivamo Severnu Makedoniju kao region s velikim potencijalom i za ovu sortu. Jer, teroar je zaista poseban i na iznenađenje mnogih omogućava uzgoj karmenera za vrhunski kvalitet. Iz tog razloga smo na etiketi sačuvali njegovo ime kako bi stvorili prepoznatljivost sorte i otvorili ljubiteljima vina u regionu neke nove horizonte - kažu u vinariji Chateau Kamnik.

crop reaser za kamnik web

Snažna emocija kojom Carmenere 2019 Kamnik korespondira s ljubiteljima vina i osvaja u svakom gutljaju, direktno se ogleda i u efektnoj etiketi renomiranog makedonskog umetnika Mihaila Korubina. Praktično svaki detalj na ovoj živopisnoj etiketi je umetnikov doživljaj vina - nos ukazuje na eksploziju začinskih aroma prikazanih na slici (paprika, biber, duvan), oči su tu da vide boju i dožive igru odsjaja u čaši, zenice kriju odraz zamka (Chateau) Kamnik, dok su boje zapravo one koje se vide u vinogradima u vreme berbe.

Recimo još i to da je popularnost sorte u svetu iznedrila i međunarodni Dan karmenera koji se obeležava svakog 24. novembra. S ovim sada iz Chateau Kamnik imaće razlog više za slavlje!  |

Foto: Promo Chateau Kamnik
nazad na vrh

Srodni tekstovi