Brendiranje Vina Kvarnera

  • Objavljeno u Info
Brendiranje Vina Kvarnera

Nagli uspon kvarnerskih vina poslednjih godina dobio je ovih dana još jedan podsticaj dodeljivanjem oznake kvaliteta Vina Kvarnera/Kvarner Wines.

Tako je i Kvarner, po ugledu na susednu Istru, stavio vino u fokus turističke ponude, što je ozvaničeno i potpisivanjem sporazuma o saradnji između Turističke zajednica Kvarnera i zadruge Vina Kvarnera.

Sporazum su u sedištu zadruge u Vinskoj kući Pavlomir potpisali dr. sci. Irena Peršić Živadinov, direktorka TZ Kvarnera, te predsednik Skupštine zadruge Vina Kvarnera Ivica Dobrinčić. Tom prilikom vlasnicima 10 vinarija uručene su ploče koje će označavati da su u pitanju vinarije gde mogu da se probaju autohtona kvarnerska vina.

potpisivanje Sporazuma Kvarner Wine 18 3 2021
Vino kao mamac za turiste, potpisivanje sporazuma između zadruge Vina Kvarnera i Turističke zajednica Kvarnera

Inače, zadruga Vina Kvarnera okuplja vinogradare i proizvođače vina iz vinogradarske podregije Kvarner i Hrvatsko primorje, na kojoj se godišnje proizvede oko dva miliona litara vina, od čega više od 50.000 litara penušavaca, po čemu su treće regija u Hrvatskoj. U vinogradima kojih ima oko 200 hektara dominira autohtona sorta žlahtina koja daje razigrano belo vino svežih kiselina.

Uz nekoliko internacionalnih sorti, posebnu zanimljivost Kvarnera predstavljaju nedovoljno poznate lokalne sorte. Među njima se izdvajaju sansigot, jedina crvena lokalna sorta od koje nastaje suptilno strukturno vino nevelikog tela, naglašene voćne aromatike, mekih tanina i živahnih kiselina, te sorta trojišćina koja je prošle godine dala jedno od najboljih roze vina Hrvatske. Ali, to je tek vrh pravog malog „ledenog brega“ malo poznatih sorti Kvarnera: jarbola, mejsko, divjaka, brajkovac...

Sve u svemu, brendiranje Vina Kvarnera značajan je korak u daljoj promociji vrhunskih vina ove izuzetno zanimljive vinske destinacije u regionu.  |

Foto: Promo
nazad na vrh