Zmajevac šardone među najboljima u svetu

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Po francuskom ukusu, Nikola Krgović s vinom koje je osvojilo zlato na Chardonnay du Monde Po francuskom ukusu, Nikola Krgović s vinom koje je osvojilo zlato na Chardonnay du Monde

Vino Chardonnay 2019 šumadijske vinarije Zmajevac iz Lipovca osvojilo je zlatnu medalju na 28. Chardonnay du Monde, nezvaničnom prvenstvu sveta vina od sorte šardone i ujedno svrstano na sedmo mesto Top 10 liste najboljih vina ovog takmičenja!

Zlatna medalja za šardone na francuskom tlu u samom srcu Burgundije predstavlja nezapamćen uspeh srpskog vinarstva, uz činjenicu da nijedna domaća vinarija do sad nije donela zlatnu medalju s ovog nadmetanja. Na neki način i prema ovdašnjim merilima uspeh vina Chardonnay 2019 Zmajevac priziva u sećanje legendarno ocenjivanj u Parizu 1976. godine kada je nepoznati šardone iz Kalifornije Chateau Montelena 1973 pobedio brojne poznate francuske etikete.

Ovogodišnje ocenjivanje Chardonnay du Monde održano je od 9. do 12. marta u dvorcu Château des Ravatys, u mestu Sen Ležer u Burgundiji, a prvi utisci izu vinarije Zmajevac upravo stižu.

- Očekivali smo medalju, nadali se zlatu - kaže Nikola Krgović, direktor vinarije Zmajevac. - Vinogradi šardonea su posađeni 2016. i 2017. godine i vino je zapravo rezultat prve prave berbe. Vredno radimo uz pomoć enologa Marka Malićanina kome svakako pripada deo ove medalje, a daljim sazrevanjem vinograda očekujemo još veće uspehe. Biti u prvih deset sa relativno mladim belim vinom, uz zlato za Cuvee Zmajevac na Concours Mondial de Bruxelles 2020, bronzu sa Decantera za Prokupac i izvanredno na tržištu primljenu Tamjaniku Zmajevac, verujem da postoje razlozi da se odlično osećamo i na domaćoj sceni.

Zmajevac
Chardonnay 2019 Zmajevac među šardone elitom

Ove godine od ukupno 604 uzorka vina iz 36 zemalja, žiri koji je većinski bio iz Francuske, dodelio je ukupno 51 zlatnu medalju. Pri ocenjivanju vina Chardonnay 2019 Zmajevac moguće je da su posrednu ulogu imale i karakteristike vinograda, neosporno dobra lokacija sa tri različite ekspozicije, kao i tri vrhunska klona šardonea gde je postavka rađena po ugledu na poziciju sa koje dolazi čuveni Louis Latour Corton-Charlemagne, Grand Cru vino koje pripada klasi najboljih belih vina na svetu od ove popularne sorte.

Takođe, zanimljivo je primetiti da su među prvih sedam mesta u Francuskoj, pored tri najbolje plasirane francuske vinarije zapravo i tri sa prostora Balkana, što je još jedna potvrda kvaliteta vina koja dolaze iz ove balkanske regije.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi