Vinum: Zadovoljstvo u tri koraka

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Dobrodošlica u svet Vinumovih degustacija, somelijer Milena Zakarić i enolog Jovica Urošević Dobrodošlica u svet Vinumovih degustacija, somelijer Milena Zakarić i enolog Jovica Urošević

Značaj vinarije Vinum iz Sremskih Karlovaca prevazilazi u ovom trenutku njenu nedovoljno vidljivu poziciju na vinskoj sceni Srbije. Jer nevelika vinarija s proizvodnjom od oko 40.000 litara već desetak godina u kontinuitetu pravi vina koja dobijaju najveće ocene na domaćim i svetskim takmičenjima, dok su istovremeno uvek bili među nejjeftinijim vrhunskim vinima u Srbiji. Takva je situacija i sa tri njihova nova vina: Grašac beli 2019, Rose 2019 i Pinole 2020.

Vinum 101
Borba za vraćanje ugleda sorti, Grašac beli 2019

Grašac beli 2019 verovatno je trenutno najimpresivnije vino od ove sorte u Srbiji koja bi uskoro i zvanično trebalo da postane deo  fundusa authotonih sorti Fruške gore. Berba je obavljena nešto kasnije, što je donelo viši nivo šećera u grozdu i u konačnici za bela vina ozbiljnih 14% alkohola. Intenzivno zlatnožute boje, svežih kiselina i naglašenih aroma, u pitanju je harmonično vino ozbiljne strukture koje je mladi tehnolog vinarije Jovica Urošević držao u tankovima na finom talogu čitavih 11 meseci pre nego što ga je prebacio u flaše. Ukupno oko 4.000 boca koje s cenom od 700 rsd u vinariji ulaze u red najboljeg odnosa cene i kvaliteta na domaćem tržištu vina danas.

Inače, valja napomenuti da u kontekstu grašca i brojnih ozbiljnih napora da se ovoj lokalnoj sorti decenijama poznatoj pod imenom italijanski rizling vrate ime i ugled kakav zaslužuje, Vinum je najavio i manje količine vina od barikiranog grašca koje bi moglo da se pojavi na tržištu sledeće godine.

Vinum 12
U grupi najzanimljivijih ove godine u Srbiji, Rose 2019

Još jedno prijatno iznenađenje, Rose 2019 od pino noara. I dok u čaši vrtite vino nežne boje lososa, aromatski spektar priziva usporedbe sa sovinjonom, što je, kažu, posledica specifičnog tehnološkog procesa. Ono što najviše pleni su pun, zaokružen ukus i elegantna struktura, te pristojna završnica izbalansiranih kiselina. Verovatno među najzanimljivijim rozeima ove godine u Srbiji!

Vinum 20
Neki to vole mlado, Pinole 2020

Konačno, pred nama je i mlado vino Pinole 2020, sada već deo male tradicije ove vinarije koja na taj način obeležava Dan mladog vina. Božole iz Vinuma je baš sve što od mladog vina možete da poželite. Zavodljiva aromatika, ukus višanja i pekmeza od šljiva, lagane strukture i poletno, vino je savršeni pratilac raznih jela, pa i jagnjećeg i jarećeg pečenja ispod sača koje su ljubazni domaćini na čelu sa somelijerom Milena Zakarić i menadžerom prodaje Milanom Radovićem poslužili ovom prilikom. Tek da se vidi šta sve očekuje znatiželjne ljubitelje vina kada zakorače iza kapije vinarije koja je sada deo najozbiljnije vinsko-turističke ponude Sremskih Karlovaca.

Vinum 26
Na zajedničkom zadatku, tim vinarije Vinum 

Vinski turizam

Vinum 51

 

Iza kapije seoskog dvorišta, na adresi Karlovačkog mira 26, u ulici gde se jedna do druge nalazi još nekoliko poznatih vinarija, proizvodni pogoni Vinuma okruženi su s nekoliko degustacionih sala koje su ovog pandemijskog leta non-stop bile na meti vinskih turista. Uostalom, to je jedna od malobrojnih vinarija u Sremskim Karlovcima gde goste primaju svakog dana, a uz pravovremenu najavu može da se dogovori i ozbiljan meni domaćih kulinarskih specijaliteta koji će ispratiti sve etikete ove vinarije na degustaciji koju vodi ljubazno i stručno osoblje.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi