Bačve zlata vredne

  • Objavljeno u Vesti
Bačve zlata vredne

Na regionalnom tržištu sve je prisutniji nov proizvođač bačvi i buradi vrhunskog kvaliteta. U pitanju je Auric Barrels, deo nemačko-hrvatske grupacije čiji su najsavremenije opremljeni proizvodni pogoni podignuti u srcu Slavonije, kolevci možda i najboljih hrastovih stabala na svetu.

Od samog početka rada ove bačvarije izuzetan kvalitet drvenih posuda za odležavanje i sazrevanje vina otkrile su neke od perjanica hrvatskog vinarstva, posebno one prepoznate na svetskoj sceni i prilično okrenute izvozu i najzahtevnijim konzumentima. Svoja vina u buradima Auric barrels danas, među ostalima, neguju Vinarija Grgić, Stina vina, Korta Katarina, Krajančić, Kutjevo d.d., Feravino, Iločki podrumi... Sve skupa, napravili su do sada buradi za 150.000 litara vina, što je zapravo veliki uspeh za nekoga ko je tek od juna ove godine ozbiljno krenuo s ponudom na tržištu. I to u situaciji kada su trgovačke veze znatno otežane usled pandemije korona virusa.

Auric 4

Trenutno Auric barrels imaju distributere za Nemačku i Italiju, ali dobar glas stigao je i do Srbije, gde se nadaju da će uskoro moći da ponude svoje vrhunske proizviode. Nas je posebno interesovalo da čujemo koje su to prednosti slavonskog hrasta u odnosu na francuski ili američki, te šta je to što čini dobro bure?

- Ako zadovoljimo osnovne parametre da bačva ne curi i da nema organoleptičkih mana, dobro bure je ono koje će dati novu vrednost vašem vinu - odgovaraju iz Auric barrels. - Bure koje će istaći njegove vrline i dati mu dodatnu kompleksnost u smislu aromatskog profila, a svakako mu i omogućiti sazrevanje na najbolji mogući način. Cilj drvenog bureta nije da preuzme vino u potpunosti, već da mu da potporu kako bi ostvarilo skriveni potencijal. Kada je reč o razlici, možemo reći da je slavonski hrast najblaže rečeno u istoj kvalitativnoj kategoriji s francuskim. Ipak, jako je to teško generalizovati jer svaka regija u Francuskoj ima drugačiji hrast. Naša prednost je ta da sirovina dolazi iz šuma u našem privatnom vlasništvu tako da se za bačvariju koriste samo najbolji trupci. Gustina godova na dužicama za izradu bačava je vrhunska, što s ponosom ističemo jer to smatramo našom prednosti, a tu informaciju kod drugih proizvođača gotovo je nemoguće dobiti.

> Kako bure utiče na ukus vina

Bačve su proizvedene od dužice ekstra fine strukture goda koja potiče iz stogodišnjih šuma hrasta kitnjaka s obronaka Krndije, te ostalih privatnih šuma našičkoga kraja bogatih hrastom visokog kvaliteta koji osigurava trajnost i postojanost izrađenih bačvi. Šumski ekosistem iz kojeg dolazi sirovina za proizvodnju ima oznaku FSC sertifikata koji podrazumeva upravljanje šumskim sistemom prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima.

Auric 12

Planirani godišnji kapacitet bačvarije je 7.000 barik buradi od 225 litara, a prema zahtevima kupaca izrađuju se i burad od 50 do 1.000 litara, pa i veća, kakva je bila bačva od 6.000 litara napravljena za vinariju Feravino. Inače, osim hrasta, proizvode burad i od bagrema, divlje trešnje, kestena, duda i jasena.

Dužica iz koje se izrađuju drvene posude je cepana i prirodno sušena dve do tri godine prema strogim tehnološkim pravilima. To je preduslov za izradu bačvi vrhunskog kvaliteta, a težnja za savršenstvom vidljiva je bukvalno u svakom segmentu pristupa i proizvodnje. Kvalitetno pripremljena sirovina, dobro obučeni stručni kadar uz vrhunsku tehnologiju daje za pravo Auric Barrels da se predstave kao pouzdan poslovni partner koji nudi kvalitet i kontinuitet, dok su bačve sinergija vrhunskog teroara i ljudskih veština nasleđenih iz vekovne tradicije bačvarenja.

Auric 3

A da li je teško naći dobrog pintera i mogu li mašine u tom segmentu da zamene čoveka?

- Danas je jako teško, da ne kažemo nemoguće pronaći dobrog bačvara. Zbog ove činjenice mi stipendiramo decu koja pohađaju srednju školu „Đurđenovac“ za bačvara ili stolara. Oni kod nas odrađuju praksu tokom školovanja i stiču potrebna znanja. Svaki, pa i najmoderniji stroj kakve trenutno imamo, traži nadzor i programiranje od strane iskusnog bačvara koji zna šta treba da bi bačva zadovoljila sve potrebne kriterijume. Svakako da su mašine dobrodošla pomoć i da osiguravaju ujednačenost i ponovljivost u proizvodnji gde je krajnji cilj proizvodnja bačvi za najbolja svetska vina. Zato vas pozivamo na saradnju koja će značajno doprineti kvalitetu vaših proizvoda, drugim rečima, našim hrastom oplemenite svoje vino - kažu u bačvariji Auric barrels.  |

Auric 9
nazad na vrh