Proboj probusa na svetsku scenu

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Proboj probusa na svetsku scenu

Bergamo u Italiji je i ove godine bio centar za vina od sorti kaberne i merlo, a novo izdanje ocenjivanja Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet Insieme potvrdilo je kvalitet srpskih vina sa pet zlatnih medalja.

Međutim, iako se to u zvaničnim izveštajima nije moglo videti, Srbija se okitila još jednim, šestim zlatom, onim za novostvorene sorte koje u sastav uključuju merlo ili kaberne. U ovom slučaju bio je to Probus 2018 Đurđić, dokaz da ova sorta nastala u Sremskim Karlovcima spajanjem kebernea i kadarke, iako veoma malo rasprostranjena kod nas ima ogroman potencijal i u svetskim okvirima.

dražen djurdjic
Uspešan eksperiment, Dražen Đurđić

- Probus koji imamo dolazi iz kooperacije, vinograda nešto manjeg od jednog hektara starog petnastak godina, koji nadgledamo od 2018. godine, što znači da je to nama praktično bila nulta berba - kaže Dražen Đurđić, vlasnik vinarije u Sremskim Karlovcima. - Želeli smo da radimo eksperiment, da vidimo šta će probus dati, a dao je savršenstvo.

Probus 2018 Đurđić vino je punog tela, tamnorubin obojen i sa relativno niskim alkoholom od 13,5% , što ga čini konkurentnim u savremenim trendovima. Uostalom, više od polovine Đurđić vina već sad završava na inostranom tržištu. Nakon maceracije duge dve nedelje u inoksu, probus je prešao u bure gde na finom talogu (sur lie) provodi tri meseca, nakon čega se pretače i odležava od osam do 18 meseci u 30% novih i već korišćenih Trust buradi, u francuskom, američkom i mađarskom hrastu. Napravljeno je između četiri i pet hiljada boca ali je prva hiljada otišla na razne degustacije. Ono što je preostalo stiglo je pre par meseci u dva ekskluzivno odabrana lokala u Beogradu, po jedan u Kragujevcu i Novom Sadu, a uskoro će u svega nekoliko beogradskih vinoteka.

probus djurdjic
Privukao pažnju u Bergamu, Probus 2018 Đurđić

Recimo još i to da je i Cabernet Franc 2017 ove vinarije već osvojio lane zlato u Bergamu, te bio ove godine na korak od srebra na Decanteru, a njihov Rose 2019 dohvatio je balkansko zlato na BIWC 2020.  

foto: Zoran Dragoljević Žorž

nazad na vrh

Srodni tekstovi