Kamnikov širaz među 10 najboljih u svetu

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Kamnikov širaz među 10 najboljih u svetu

Širaz Ten Barrels Reserve Syrah 2017 makedonske vinarije Chateau Kamnik osvojio je novo zlato na svetskoj sceni, pri čemu je na prestižnom nadmetanju najboljih vina od ove sorte Syrah du Monde 2020 u Francuskoj, održanom od 27. do 29. oktobra, zauzeo izuzetnu drugu poziciju od 307 etiketa iz 27 zemalja. Koliko je ocenjivanje održano u dolini reke Rone u vinskom dvorcu Château d'Ampuis bilo zahtevno govori činjenica da je podeljeno svega 14 zlatnih medalja.

Kamnik 29
Vina na svetskom glasu: Iki Malinkovski, vlasnik vinarije Chateau Kamnik

Chateau Kamnik Syrah Ten Barrels Reserve 2017, koji je 2019. godine osvojio zlato na balkanskom nadmetanju BIWC, kao i proletos u Nemačkoj na Mundus Vini, svrstan je među deset najboljih širaza na svetu, odmah iza švajcarskog vina Syrah Grandmaitre Eleve en Fut de Chene 2018 proizvođača Gregor Kuonen - Caveau de Salquenen. Ovaj veliki uspeh ponovo je Kamnikova, ali i makedonska vina stavio u žižu svetske vinske javnosti.

Zanimljiva je izjava organizatora u kojoj se kaže da su brojna vina bila toliko izjednačena da se na kraju na listi deset najboljih zapravo našlo 12 etiketa! Ali, bilo kako bilo, Kamnikov širaz je na ovom ocenjivanju ostavio iza sebe po dva predstavnika Francuske, Australije i Južne Afrike, te po jedno vino iz SAD, Kanade i Portugala.

CK Syrah

Inače, Syrah Ten Barrels Reserve je vino dobijeno iz Kamnikovih vinograda u kojima je vršena redukcija prinosa, pa i postupak delimičnog prosušivanja na čokotu. Odlikuje se intenzivnom rubin crvenom bojom, visokim ekstraktom i velikim potencijalom za sazrevanje, dok je buke bogat aromama crvenog i crnog sitnog bobičastog voća. Upadljiva kompleksnost rezultat je sazrevanja tokom godinu dana u novim bačvama od američkog i francuskog hrasta. Elegancija i punoća ukusa prošarana diskretnim začinskim tonovima, savršeni balans, čak 15,9% alkohola, baršunasti tanini i dobro integrisane arome hrasta sa dugotrajnom završnicom učinili su ovo vino stvorenim za uživanje.

U svakom slučaju, ako vam se ukaže prilika da probate ovo vino lako će te razumeti zašto ga brojni poznavaoci vina već godinama izdvajaju kao jedno od najboljih u regionu!   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama