Jubilarni Dan kabernea

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Jubilarni Dan kabernea

Međunarodni Dan kaberne sovinjona slavi se ove godine 3. septembra po deseti put.
Kaberne sovinjon, za mnoge simbol crvenih vina, nezaobilazni deo čuvene bordoške kupaže, u svakom slučaju jedna je od najpoznatijih sorti crnog grožđa koja se uzgaja maltene u svim vinskim i klimatskim regijama sveta, od ledene Kanade do vrelog Bliskog istoka. I baš zato je kaberne sorta na kojoj se lako uoče razlike između Starog i Novog sveta.

Potomak kaberne frana i sovinjon blana, kako kaže DNA analiza, kaberne sovinjon je dobio svoj dan zahvaljujući američkom dizajneru, somelijeru i „tviterašu“ Riku Bakasu.

Rick Bakas
Zbližavanje ljuditelja vina čitavog sveta kao glavni cilj, Rik Bakas

- U SAD mnogi smatraju besmislenim ovakav način obeleževanja pojedinih sorti, pogotovo kabernea koji je univerzalno popularan. Ali ja im odgovaram da se ovde ne radi o grožđu, već o tome da se u jednom danu ljubitelji vina osećaju povezani u zajednicu - kaže Bakas, ističući da je prošlih godina tokom tog dana na hiljade ljudi šerovalo tvitove s haštagom #Cabernet Day i da je to videlo na milione ljudi!

cabernet sauvignon banner

Baš kao i u svetu, kaberne je veoma popularan i u Srbiji. Dovoljno je pogledati uspehe koje su srpski vinari imali baš s ovom sortom: kabernei iz vinarije Matalj proglašavani su dva puta najboljim vinom Srbije na Velikom testu Vino.rs, Kremen Kamen 2013 Matalj izabran je za najbolje crveno vino Srbije 2017. godine, a berba iz 2016. godine dobila je naziv najboljeg vina Balkana na ocenjivanju u Sofiji; Zavet Stari vinarije Janko sa 58% kabernea i ostatkom merloa, doneo je Srbiji za sada jedini Internacionalni trofej sa Decantera; Rodoslov Reserve sa 70% kabernea vinarije Aleksandrović prvi je pobednik Velikog testa Vino.rs i nastavlja da ispisuje najuspešnije stranice novog srpskog vinarstva; Cabernet Sauvignon 2012 vinarije Radovanović pokorio je velikim zlatom italijansko nadmetanje kabernea i merloa Emozioni dal Mondo 2015. godine; Kanon, kupaža kabernea i merloa vinarije Jeremić, takođe godinama dokazuje visok kvalitet upravo na ovom takmičenju; Aurelius vinarije Kovačević, sa 70 % kabernea izuzetno je popularno gastronomsko vino...

Nikola Mladenovic Matalj 56
Dvostruki pobednik Velikog testa Vino.rs, kaberne iz vinarije Matalj

Ovo je samo deo najpoznatijih srpskih kabernea, a puno priznanje očekuju imnogi drugi: Dokaz, kaberne vinarije Despotika uveliko je prepoznat kao brend ali se s nestrpljenjem sad očekuje premijum varijante iz berbe 2017 pod nazivom Krunski dokaz, dok iz Šumadije dolaze i vina poput Modrovrana vinarije Grabak, najbolje ocenjeno srpsko vino u Bergamu 2017. godine, kao i kaberne Argument (85%) vinarije ArtWine koji već godinama privlači nepodeljenu pažnju.

Primera ima mnogo, pa eto prilike da ovog 3. septembra i vi otkrijete neki svoj omiljeni srpski kaberne. Ukoliko ga već naravno nemate...

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama