Dobra berba, svetski problem

  • Objavljeno u Vesti
Dobra berba, svetski problem

U Francuskoj drugo najtoplije proleće u poslednjem veku proizvodi jednu od najranijih berbi, ali veliki deo grožđa biće bačen jer su tankovi i vinski podrumi prepuni vina iz zaliha.

Korona je žestoko pogodila prodaju, trgovina je na aparatima za održavanje života, proizvođači u još gorem stanju pogotovo kad pogledaju svoje tankove pune prošlogodišnje berbe. A šta sa novim grožđem?

Kako bi se stvorio prostor za novo vino i olakšala situacija proizvođačima, vinske velesile poput Francuske, Italije i Španije zajedno će potrošiti stotine miliona evra na destilaciju dosadašnjih zaliha i pretvaranje vina u industrijski alkohol za dezinfekciju ruku. To naravno neće uraditi sve vinske regije, posebno one opredeljene za najbolja vina, a sa postojećim problemom boriće se na druge načine.

berba 2020 06

Hugel, jedan od najstarijih i najpoznatijih proizvođača Alzasa, prvi put posle više od decenije radi ozbiljnu redukciju prinosa, takozvanu „zelenu berbu".

- Veliki deo prinosa najprestižnijeg teroara, ali i onih skormnijih biće odbačen - jasan je Žan Frederik Hugel predstavnik trinaeste generacije vinara ove porodice.

Redukcija uglavnom dodatno podiže kvalitet grožđa koji je i inače veoma visok u ovim vinogradima i zbog čega su odavno prestali da je rade, ali u godini kada će rod evidentno biti velik a kvalitet izuzetno visok, Hugel sa žaljenjem pribegava ovom sredstvu jer će prodaja zbog kovida zasigurno biti na niskim granama.

Takođe, u Šampanji je rod ograničen na osam tona po hektaru što će se odraziti na proizvodnju šampanjca, tačnije 70 miliona boca manje od predviđenih 300 milona.

berba 2020 00

I dok u Francuskoj traje klasična potraga za ljudstvom koje će odraditi berbu, pri čemu vinarima predstoji dodatno opremanje radnika i edukacija u smeru zdravstvenih saveta vezanih za Covid, država je obećala 250 miliona evra pomoći vinskom sektoru od koga se očekuje 4,5 milijardi litara vina što je procena na osnovu petogodišnjeg proseka. Najveći deo novca namenjen je kriznoj destilaciji zaliha, ali i širenju kapaciteta za skladištenje novog vina.

U Španiji, gde su u berbi očekivali uvećanje prinosa od 14 % u odnosu na prethodnu, vlada je u julu mesecu obećala vinarima 10 miliona evra kako bi izvršili redukciju, a što je samo deo od 92 miliona evra za hitnu pomoć vinogradarsko-vinskom sektoru. Deo od te sume otići će za proširenje kapaciteta podruma vinarija koje neguju stilove vina predviđene za višedecenijsko odležavanje.

I Italija na državnom planu sprema kompenzacije za vrhunske vinarije ohrabrujući ih da maksimalno smanje prinose. Proizvođači brunela di Montalćino složni su da ove godine smanje proizvod za osminu, dok u području Chianti Classico pozivaju vinare koji imaju mesta u podrumu, da ga dele sa onima koji će imati viškove proizvoda.

berba 2020 02

No i pored evidentnih velikih problema, kod vinara pojedinih regija ipak postoji određeni blagi optimizam, pre svega kao rezultat kvalitetom obećavajuće godine.

Slavna vinarija Ornellaia je već 13. avgusta počela sa berbom sovinjon blana i vionjera na toskanskoj obali uz primedbu da ovu godinu verovatno nikada neće zaboraviti, ali da u vinogradima Bolgerija, sve viđeno do sad obećava jednu od najboljih berbi.

Slično tvrdi i Žan Frederik Hugel ukazujući na negativne konotacije korone ali i činjenicu da berba 2020 može biti od onih koje vredi piti decenijama:

- Priroda nam je prilično pomogla u tom smeru, tako da i dalje imamo svoju sudbinu u svojim rukama.

Nije svako sunce korisno

Vrhunski kvalitet nije poput korone univerzalna pojava ove godine. Pojedine regije u Bordou imale su problema sa vlagom tokom vegetacijske sezone. Uz negativni uticaja jakog sunca i toplote na lozu i plod, uočena je pojava gljivica i plesni, posebno visoka u nekim delovima Bordoa i Rusiljonu na jugu. Berbu u Francuskoj pojedini stručnjaci porede sa berbama 2003. i 2015. godine.

nazad na vrh