Za vinoljupce od glave do pete

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Za vinoljupce od glave do pete

Pijete Šanel (Chanel) vino u patikama od grožđa! Da li ste nekada razmišljali o tome da dok uživate u vinu, čitav vaš outfit, od glave do pete bude od loze ili u vezi s njom. Pa sad je i to moguće.

Dok se srpskim vinogradarima i vinarima tek „javlja" kako bi grozd mogli da iskoriste 100 %, ne samo za rakiju već obradom semenki i pokožice proizvesti kvalitetno i zdravo ulje ali i izuzetno cenjene preparate kojima neki pripisuju isceliteljske osobine, u svetu pojam loze poprima sve šire značenje. Tako je nedavno kompanija iz Amsterdama proizvela patike od „vinske kože" i odmah ih svrstala u vegan friendly kategoriju.

patike od grožđa i ananasa

Patike W3RD Wine Pack firme Mercer izrađene u saradnji sa italijanskom kućom Vegea koja je eksperimentalnu vinsku obuću proizvedenu od vinskih semenki i vlakana prvi put proizvela u Milanu 2017. godine, krenuće na tržište u decembru po ceni od 250 evra.  

Vinska koža je meka, glatka, održiva, može se reciklirati i što je najvažnije, nijedna životinja nije povređena pri izradi patike gde su za pojedine delove korišćeni ostaci vinske PET ambalaže, dok su đonovi od algi. Prema rečima proizvođača, procentualno se od tone suve materije dobijene nakon proizvodnje vina može dobiti oko 400 kvadrata ove kože. Inače, kuća Mercer je već ranije na tržište izbacila tenisku patiku napravljenu 100 % od ananasa! Kakva održiva budućnost za naše noge...

nekad i sad
Domaine d’Ile roze iz berbe 2018, i kad je 2019. godine „obukao" Šanel outfit

Za to vreme modna kuća Šanel promoviše svoje novo provansalsko roze vino sa osvežavajućim aromama Mediterana. Porodica Verthajmer, vlasnik Šanel grupe, uopšte nije nova u vinskom svetu, štaviše poseduje vinarije sa obe strane Okeana. U Bordou Château Berliquet, Château Canon i Château Rauzan-Ségla a u Napi  St. Supéry Estate Vineyards and Winery, pa su nedavno u taj portfolio dodali 34 hektara vinograda i vinariju Domaine d’Ile na ostrvu Porkeroles. Terasasti vinogradi, prebogata vinska istorija, uz čuveni brend, ima li šta bolje? Vinarija je osnovana 1910. i proizvodila je vina od lokalnih provansalskih sorti, pa je ovaj roze iz berbe 2019. kupaža sorti murvedre, grenaš i širaz. U ovom trenutku Šanel je izno na tržište i belu „gastronomsku" etiketu, a oba su vina označena kao organska.

Ostaje nam samo da se nadamo kako se sad neće povesti polemika jesu li patike od konvencionalno ili organski proizvedenog grožđa, te da li Šanel roze miriše na parfem? U svakom slučaju, ne koristite ga u te svrhe.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama