Vina Kine protiv Bordoa u čaši

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Džejms Sakling: Da li je Bordo i dalje centar vinskog sveta? Džejms Sakling: Da li je Bordo i dalje centar vinskog sveta?

Ponavlja li se vinska istorija, mogu li se crvena kineska vina meriti sa najboljim francuskim? Čuveno slepo testiranje vina u Parizu 1976. godine (Parisko suđenje) prema zamisli vinskog stručnjaka Stivena Spariera i presuda njegovih deset kolega, cenjenih sudija, doneli su potpuno neočekivani trijumf vinarima iz kalifornijske doline Napa čija su vina dokazala da mogu biti bolja ili barem jednaka onima iz Bordoa.

To, za brojne stručnjake „vinsko svetogrđe" opasno je uskomešalo strasti u najčuvenijoj svetskoj vinskoj regiji, i u tom trenutku, čini se, razmaklo okean, samim tim vinsku Evropu i SAD za dodatnih par hiljada kilometara

Sprema li se repriza sa još dalekosežnijim posledicama? U centru pažnje ovoga puta je čuveni vinski nos Džejms Sakling koji je ostvario još radikalniju zamisao, proveru: Mogu li se kineska najbolja vina meriti sa onima iz Bordoa? Ono što je nazvano Hongkonško suđenje održano je početkom jula. Šest kineskih top vina upareno je sa istim brojem vina iz Bordoa i rezime je bio krajnje eksplozivan: kineska vina pobedila su u četiri duela, dok su dva završena remijem. Čist i ubedljiv trijumf kineskih vinara a ukupni pobednik bio je kaberne sovinjon LVMH’s 2015 Ao Yun Shangri-la, vino iz provincije Yunan sa jugozapada Kine koje je u direktnom okršaju porazilo čuveni Chateau Lafite Rothschild Pauillac 2015!

ao yum

Treba svakako reći da okršaj nije zamišljen kao presudna bitka. Zapravo, osmislio ga je i ime mu dao kanadski biznismen Adam Janikovski koji kaže da je ideju razvijao punih sedam godina pijući kineska vina širom sveta i razgovarajući sa vinarima, a sa onim kineskim uglavnom preko Interneta. „Sud" je bio sastavljen od šarene i nevelike, ali vinski iskusne publike, od dobitnika Oskara u svetu filma, do čelnika najvećih svetskih firmi dok je pečat svemu dao pomenuti vinski mag Sakling i njegova ekipa. Zanimljivo je pomenuti ko je sa francuske strane učestvovao jer sumnjamo da vam kineske etikete mnogo znače, a u čašama su bili pomenuti Chateau Lafite Rothschild, zatim Château Pichon Longueville Lalande, Château Pichon-Longueville Baron, Chateau Phelan Segur St.Estephe, Chateau Lafon-Rochet St.Estephe i Chateau Cantenac Brown Margaux.

000

Šesnaest sudija, primećuje Sakling, zapravo je više sudilo prema trenutnom doživljaju vina nego onome što vino očekuje daljim razvijanjem, kako to obično rade vrhunske profeionalne sudije. Konačno, rezime svega je da se današnja kineska vina mogu barabar staviti na sto sa najboljim francuskim jer ne samo da oponašaju Bordo već i traže sopstveni izraz gde posebnu pažnju treba obratiti na sorte marselan i širaz. Do istog zaključka je Sakling došao i na prethodnoj sesiji koju je lično organizovao u Pekingu krajem 2019. godine kad je kineske vinare suprotstavio južnoameričkim vinskim ikonama poput Sena, Clos Apalta ili Almaviva i gde su se slični rezultati kao u nadmetanju sa Bordoom jasno iskazali iako nisu proglašeni pobednici.

3397979

Da li sve ovo znači da je u toku proces smanjenja validacije francuskog vinskog proizvoda, nekakav tajni plaćeni „rat" od strane novog kineskog vinskog čuda? Ili priprema terena za plimu, praktično marketinšku invaziju italijanskih vinarija na kinesko tržište koju Sakling planira za avgust mesec, a već je sličan projekat i ranije pokretao?

Jedno ne treba zaboraviti, odlaskom Roberta Parkera sam vrh vinskog mešetarenja ostao je upražnjen. Šta je u pitanju, da li su kineska vina zaista toliko napredovala, teško je trenutno prosuditi, ali težinu svakako imaju i sve izraženije želje francuskih vinara upućene Saklingu da se uzvratni „meč" održi u Francuskoj. Pa nek bolji pobedi!

Po čemu je pobednik bolji?

uz antrfile

Pobednik, Maksens Dulu, direktor vinarije Ao Yun i tvorac pobedničkog vina

 

Ao Yun Shangri-la 2015, blend sorti kaberne fran i kaberne sovinjon koji čini se ipak ima glavnu rolu u kupaži, je već bilo širom otvoreno vino na degustaciji, kompleksno i puno ribizle, slatkih bobica, duvana i tragova kedrovine, kako na nosu tako i na nepcu. Lafite je bio čvrst, senzorno dug i moćan u završnici. Ta neverovatna snaga, dužina i potencijal za starenje su verovatno uticali na Džejmsa Saklinga da preferira Lafite, no bio je gotovo usamljen u toj presudi.

Da li su zbilja kineska vina bolja?

Nije lako dati odgovor na ovo pitanje ljubopitljivim vinoljupcima Starog sveta, napominje Sakling, jer je u Evropi zaista teško pronaći bolje kineske etikete, a pri čemu je njihova cena uglavnom preko 100 dolara. Što se uskoro takođe može promeniti! Uglavnom zaključak stoji: nakon ovakvih degustacija sve je jeasnije da Kinezi sa svojim teroarom mogu napraviti vina svetske klase. 

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama