Ivan Nikolić je najbolji somelijer Srbije

 • Objavljeno u Info
 • Bookmark and Share
Ivan Nikolić je najbolji somelijer Srbije

Na upravo završenom osmom nadmetanju za najboljeg somelijera Srbije u organizaciji strukovnog udruženja SERSA i po pravilima međunarodne asocijacije ASI, titulu je u hotelu Hyatt osvojio Ivan Nikolić čime je zaokružena jedna značajna karijera u svetu vinske kulture.

Maske nisu pale, ali je šampion proglašen. U krajnje neobičnim uslovima uzrokovanim pandemijom korone, za prestižno zvanje nadmetali su se domaći somelijeri, ovaj put pod maskama. Mada su čulo mirisa i ukusa bili prekriveni svojevrsnom zavesom, to nije omelo Ivana, nekadašnjeg šampiona u konkurenciji penušavaca da se okiti poslednjom titulom koja mu je nedostajala. Iako više ne radi u hotelima i restoranima kao somelijer već vodi sopstvenu vinoteku Wine Spot na Vračaru u Beogradu, Ivan je i 24 sata nakon trijumfa i dalje prijatno uzbuđen dok mu misli već kreću put Kipra gde će se ako sve bude po planu, i kako on kaže „teoretski", održati nadmetanje za najboljeg somelijera Evrope. A potom zna se... Svetski šampionat.

ivan nikolić n

U konkurenciji ukupno sedam takmičara u finale su se još plasirali Dragiša Damljanović i Aleksandar Popov, dok je kao posebno tešku disciplinu Nikolić izdvojio simulaciju punog restorana gde su se zahtevi smenjivali velikom brzinom. Pa i tu maska nije predstavljala najveći problem:

-  Maska kao maska, posle nekog vremena više se i ne primećuje iako najviše radimo nosom i ustima. Iskreno, više mi je smetao nedostatak opuštenosti, neprekidno opominjanje drži distancu, održavaj rastojanje, ne skidaj masku. Naravno, i nedostataka publike, posebno u finalu, jer ona je ta koja daje dodatni motiv. A kad nema koga da te bodri, ni navijača...

S obzirom na to da je Ivan sada vlasnik vinoteke, pitanje je koliko mu ova pobeda znači ukoliko se ne bude više bavio poslom somelijera?

- Poziv someliejra je meni najlepši na svetu pa u vinoteci držim prezentacije. Tu smo radili popularne vinske igraonice svakog petka do pojave korone i bio sam u mogućnosti da pružam jako lepe pouke, da probamo neke lepe, drugačije boce. Od poziva somelijera nipošto ne odustajem te mi je i zbog toga cilj na takmičenju bio da konačno ozvaničim kako sam najbolji somelijer Srbije.

Da smo ljubitelji teorija zavere rekli bi kako je korona koju odlikuje simptom gubitka mirisa i ukusa posebno usmerena prema somelijerima, pa pitamo Ivana šta bi radio da mu se dogodi da izgubi taj deo čula?

- Mom najboljem drugu se upravo to dogodilo. Preživeo je, ali kaže da je to jako loše i da je bukvalno kao da danima jedeš i piješ samo karton. Zbilja ne mogu da se zamislim u toj situaciji, da ne mogu da osetim makar taj gutljajčić vina koja unosimo i siguran sam da je tako nešto za nas somelijere zbilja strašno. Osim što je i opasno.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama