Srbija u fokusu Travel+Leisure

  • Objavljeno u Vesti
Srbija u fokusu Travel+Leisure

Pod naslovom Najbolje evropske vinske regije za koje još niste čuli, internacionalni magazin Travel+Leisure objavio je u maju opširan tekst o Srbiji.

„Ko bi pomislio da se u Srbiji proizvode neka od najboljih evropskih vina?", započinje priča o istoriji vinarstva od rimskog carstva pa sve do doba filoksere na našim prostorima, opisujući Srbiju kao verovatno najznačajnije vinogorje tokom vladavine ove bolesti u Evropi. Autori teksta najviše oduševljenja iskazuju za vinima iz Negotinske krajine i sa Fruške gore.

DEURIC 12
Privukli pažnju, Vinarija Deurić

Upoznavanje sa istorijskim periodom industrijalizacije vinogradarstva, ali i savremenim vinarskim  tendencijama, započinje u rajačkoj vinariji Raj u vlasništvu Britanca Mika O'Konora i Srpkinje Beke. Preko priče o pimnicama te Francuskoj vinariji u Rogljevu prelamaju se domaće i odomaćene sorte: crna tamjanika, game, tamjanika, grašac i rizling, dok u manastirskoj vinariji Bukovo kod „razgovorljivog" oca Platona spoznaju da su u ovim krajevima oduvek vezani uz vino ali i da šardone ovde daje izuzetne rezultate.

Dalji put vodi na Frušku goru, pominje se tridesetak vinarija u okružju Nacionalnog parka na ostrvu nekadašnjeg Panonskog mora. Tokom posete vinariji Deurić, degustira se Probus, priča o rimskim carevima ali i kaberneu i kadarci. Vinska tura završava u vinariji Kovačević čijom zaslugom i otvaranjem novih kapaciteta „Fruška gora je ponovo stala na vinsku mapu sveta 2001. godine“, kaže autor.

Na kraju se pominje Beograd sa svojim kapacitetima vinskog turizma i gastronomijom, vinarije Atelje vina Šapat i Mačkov podrum, ali i restorani kao što su Homa i Ambar.

nazad na vrh