Roze koji ima dušu

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Roze koji ima dušu

Roze vino Dušica 2018 vinarije Matalj iz Negotinske krajine dolazi sa Mihajlovačkih terasa, specifičnog terena koji se nadvija nad obale Dunava na krajnjem istoku Srbije. Na terasastom tlu od peska i šljunka loza dobija dopunsko sunce i mineralnost, što se odražava u ovom vinu nežne boje lososa s oznakom kontrole geografskog porekla i kvaliteta.

Dušica je vino dobijeno od kabernea, merloa i gamea u podjednakim odnosima, sa 13% alkohola utopljenih u pun i zaokružen ukus. Iako se sortni sastav ovog rozea menjao od prvog proizvedenog 2008. godine od čistog gamea, a koji je narednog proleća osvojio šampionsku titulu u kategoriji specijalnih dezertnih i roze vina na Negotinskom sajmu meda i vina, Dušica je uvek bila i ostala odlično gastronomsko vino.

- Svaka berba je priča za sebe, kod rozea pogotovo, i zato svako to vino nosi svoju jedinstvenu priču - kaže Nikola Mladenović Matalj, vlasnik vinarije. - Kada je godina toplija onda je vino više voćkasto, kada je hladnija bude zelenkastije, herbalnije. Prve dve berbe su bile od grožđa sorte game, posle smo polako ubacivali merlo da bi se povećala sočnost, voćnost, širili paletu mirisa. Uvek se rozei zapravo prave od „kompozitnih materijala“, da se ako je moguće nešto novo zanimljivo izvuče iz grožđa.

vino dusica matalj

Kolorit Dušice se bitno promenio tokom 12 godina. Boja vina kod nežnih rozea zavisi od berbe i dužine maceracije. Berba 2018 manje je obojena od one iz 2019. godine, koja će kasnije na tržište i podseća na one nekadašnje, tamnije. Matalj tu ukazuje na problematičnu situaciju na tržištu kada se desi da se dve razne berbe različito obojene pojave jedna uz drugu na polici. I ljudi se žale, kažu nešto nije u redu s ovim vinom!

Dušica 2018 na mirisu nosi više jagode i maline, nego višanja i trešanja, koje su dominirale u prethodnim berbama ovog vina. Ako imate vremena, otvorite bocu i pustite je sat vremena da se „odmori“. Lepe prisutne kiseline uskomešaće se i krenuti da „grickaju“. Kako se vino lagano zagreva pojaviće se u njemu sitni mehurići dodatne svežine, a razviti softani tanini, čime će se složenost ovog rozea sa početne srednje definicije popeti veoma visoko. Od tog trenutka možete uživatu u njemu i bez hrane, ali i uz brojne kombinacije veoma jakih, posebno masnih sireva, gulaša, pa sve do belih i žutih torti punih putera uz koje se savršeno slaže ubijajući svaki višak masnoće na nepcu. Puter u završnici meša se sa dugo prepoznatljivim kiselinama, baš kao što se klimatski uticaji Dunava vrtlože u vinu.

Inače, preporuka je da se vino pije rashlađeno na 8 do 10 stepeni Celzijusa.

I za kraj, zanimljiv podatak o imenu vina. Nije reč o nekoj ženi, Dušici, ljubavi, već je ime nadenuo Nikolin otac kao posvetu vina onome najdubljem u čoveku. Nešto kao duševno vino ili mala duša!

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi