Vista Hill Amfora bez tajni

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Vista Hill Amfora bez tajni

Amfora 2017, vino vinarije Vista Hill iz Šida, osvojilo je zlatnu medalju i titulu najboljeg u kategoriji vina proizvedenih tradicionalnom metodom na ocenjivanju koje je organizovao Savez vinara i vinogradara Srbije. To je bilo i prvo pojavljivanje ovog vina na sceni, daleko pre njegovog puštanja u promet, pri čemu treba pomenuti da je prema broju osvojenih poena na tom takmičenju Amfora 2017 praktično proglašena ubedljivo najboljim belim vinom Srbije, bilo da su internacionalne ili autohtone sorte u pitanju!

U želji da saznamo više pitali smo Marka Malićanina, tehnologa vinarije koji je odmah naglasio kako, iako voli inovacije i eksperiment u vinarstvu, nažalost nije ljubitelj vina tipa amfore:

- Kada govorimo o berbi 2017. i ovom vinu moram u prvi plan da stavim koleginicu Tanju Grubišić koja danas više nije u vinariji, ali je bila prisutna od 2010. godine, dok sam ja bio konsultant. U suštini, do nabavke amfora i toga da se krene sa proizvodnjom vina iz nje doveo je čist entuzijazam vlasnika Vista Hill Aleksandra Vinčića. Zašto je ovo vino posebno? Odgovor se nalazi u vinogradu, jer amfora isključuje tehnologiju, ona je zaista dodir sa prirodom. Kod belih vina enologija ima potencijal da napravi pristojno ili konzumno vino čak i kad je grožđe loše, dok se kod crvenih vina veliko crveno može dobiti samo od vrhunskog grožđa. Zato u amforu ne može da uđe grožđe prosečnog kvaliteta, a za ovako dobro vino ono mora biti zbilja vrhunsko. Tu ulogu igraju vinogradi između Šida i Iloka koje poseduje vinarija Vista Hill. Na posebnoj lokaciji, visoravni od 200 do 250 metara nadmorske visine, nalaze se preko 30 godina stari vinogradi rajnskog rizlinga od kojih je dobijeno ovo vino.

Marko Malicanin 01
Za vino iz amfore ključ uspeha je u vinogradu, Marko Maličanin

Dok ovo pišemo još je u izradi etiketa, ali vino je sasvim spremno da se krajnje harmonično i sa 13,5 % alkohola nađe pred najzahtevnijim konzumentima. Na prvi pogled boje je dobre prepečenice ili starog zlata sa crvenkastim odsjajima, miris snažan, dubok, zrelog voća, malo medovine, kedrovine i podruma. Kiseline su veoma primetne, osvežavajuće, čak jače nego što se očekuje od tako zrelog mirisa. Potom sledi raslojavanje, igra jabuka i košpica od jabuka, a onda jasne note dunje na krilima aroma korice narandže, da bi se postepenim grejanjem u čaši javljalo sve više slatkih nota ukomponovanih u dugu završnicu gde se nalućuju tragovi tercijarnih nota rajnskog rizlinga.

A kako je nastalo vino Amfora 2017?

Tek ubrano i pažljivo odabrano grožđe stavljeno je u amforu gde se obavila fermentacija i gde je tokom nekoliko nedelja povremeno mešano, nakon čega sledi odležavanje šest do devet meseci u korišćenim budima od kvalitetnog francuskog i sremskog hrasta i bez bilo kakvih dodataka. To je cela priča, objašnjava Malićanin. Ali nije...

- Istorija veli da je Sirmijum pored Bordoa prvi dobio mogućnost da sadi vinovu lozu van centralnih predela Rimskog carstva i Apeninskog poluostrva. Car Marko Aurelije Prob doneo je lozu na Frušku goru i to jeste deo ovdašnje vinske tradicije, ali je vino u amfori zapravo rađeno daleko pre Rimljana – objašnjava Aleksandar Vinčić razlog zbog kojeg se upustio u priču oko amfora. – Prvi vinski sudovi dolaze sa Kavkaza iz Gruzije odakle smo i mi dobavili amfore. Tamo kažu da je njihova zemlja najbolja za to ali pored zemlje imaju i specijalan postupak,  dok vrelu amforu vade iz peći premazuju je pčelinjim voskom. To je fini premaz koji konstantno stoji između vina i zemlje. Kod njih postoji samo jedan problem, što amfore prave prosti ljudi pa je zapremina uvek varijabilna, a kad oni tvrde da amfora zaprema 1.500 litara, mi baždarenjem otkrijemo da ima 300 litara više-manje. Nemaju precizne kalupe već ručno slažu grudvu po grudvu zemlje. Danima nadograđuju a kad se to osuši ispeku po samo njima znanoj recepturi. Znači, tajne nema, sve zavisi od kvaliteta berbe i stanja sirovine koju na kraju ubacimo u drvene sudove i molimo se Bogu da to bude dobro (smeh).

Aleksandar Vincic
Ključni čovek za vino iz amfore s etiketom Vista Hill, Aleksandar Vinčić

Prvu amforu su u vinariji Vista Hill probno napravili iz berbe 2016, ali kažu da su vino u međuvremenu popili. Trenutno imaju dve pune amfore po 750 litara i jednu od 1.500 i otprilike ukupno toliko vina. A koliko je Vinčić zadovoljan vinom iz berbe 2017?

- Probali smo mnogo amfora širom Evrope gde je najveća ekspanzija naravno u Sloveniji. Tu smo često odlazili, probali, gledali kako oni to rade i neki odabrani međumodel prilagodili našim uslovima. Da li sam zadovoljan vinom? Mogu da budem zadovoljan tom godinom i time kakvo je grožđe dala jer se cela stvar dešava u vinogradu. A što se tiče amfore i kompletne mikrobiologije u njoj, što Marko Malićanin u šali kaže: „Vi ste tu pljunuli na 150 godina tehnologije i Pastera, vinarstvo vratili dva milenijuma unazad i – to je to!“

Da zaključimo: Amfora 2017 je vino idealno za otkrivanje potencijala sopstvenih čula, pravi lavirint za majstore senzorike, vino kome stajanje u čaši samo prija jer se otvara u mnogim pravcima, a odležavanje u boci tokom nekoliko godina nimalo neće naškoditi, naprotiv.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama