Izuzetna predstava Vinuma

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Izuzetna predstava Vinuma

Nedavna osvojena titula najboljeg belog vina od autohtone sorte za Grašac beli 2018 vinarije Vinum iz Sremskih Karlovaca na ocenjivanju koje je organizovao Savez vinara i vinogradara Srbije, bio je samo jedan od povoda da se u degustacionoj dvorani vinoteke Wine & Pleasure u Beogradu okupe vinski trgovci i stručnjaci i isprobaju ono najnovije iz već povelikog portfolija sve uspešnije vinarije.

Predstavljen je tim u kome su enolog Jovica Urošević, menadžer prodaje Milan Radović i najnoviji član, dama koja će se najviše baviti vinskim turizmom, ujedno najbolji somelijer Srbije u kategoriji penušavih vina, Milena Zakarić. A onda se u čašama zavrtelo svih devet vina, dok ćemo za deseto, penušavac od grašca, morati da sačekamo još skoro godinu dana.

Vinum Wine&Pleasure 9

Grašac beli 2018 oslikava filozofiju Vinuma da svako vino barem godinu dana provede u vinariji, što donosi evidentno dobre rezultate. Zrelo, aromatično, vino s izraženim identiteom, kreće lagano od zelenkastih nijansi ka zlatastoj boji, ali već na nosu otkriva posebnost. Slamnati tonovi se izdvajaju i blaga gorkost i slanost kao rezultat krečne podloge i izražene mineralnosti, što se nastavljaju i na ukusu, potpuno su novi portret za sortu nastalu u Sremskim Karlovcima kao klon SK 54 koji se sve brže i više širi regionom. Ovo je vino 2014. godine proglašeno za Best Buy Srbije, ali je sada još nekoliko stepenica više, a dugotrajna završnica prepuna grejpa i  kamena oduševljava.

Sauvignon Blanc 2018 nežan je na nosu ali zato prepun zeljastih i herbalnih tonova. Svež i takođe mineralan, pravi je sovinjon Novog sveta i opravdava trud da se berba radi iz više puta. Tek nakon dužeg boravka u čaši kreće da se aromatski otvara prema jasno prepoznatljivim notama zove.

Vinum Wine&Pleasure 42
Pojačanje u redovima Vinuma, najbolji somelijer Srbije u kategoriji penušavih vina za prošlu godinu Milena Zakarić

Vinum je poznat po rozeu koji je iz berbe 2015 bio i prvak Balkana u Sofiji na BIWC. Ovaj Rose 2018 koji smo probali napravljen je od frankovke, baš kao i taj trijumfalni, dok je u međuvremenu rađen od pino noara koji je enologu Uroševiću najomiljeniji. Konkretno, vino je jako nežne losos boje, ali pritom dovoljno strukturno, aromatično i van ustaljenih aromatskih šablona da se dopadne i ozbiljnim vinoljupcima. 

Veliki hit je bela kupaža Mustra 2018. Za razliku od prethodne godine kada je razmera tramica prema žutom muskatu bila 70:30, sada su sortni delovi identični. Poluslatko, mirisno, ali izraženih kiselina i ozbiljno punog tela sa 12,5% alkohola, ovo je vino za beskrajno ispijanje uz maksimalni užitak u kome se osećaj mineralnosti nimalo ne gubi u naletima slasti. Naprotiv!

Vinum Wine&Pleasure 3

Chardonnay 2017 je novost na tržištu, prvo Vinum vino premijum kategorije. Svetlo žuto, sa 14,2% savršeno uklopljenog alkohola i čak 6,5 grama kiseline tera vas da oduševljeno puckate jezikom dok se puteraste arome razlivaju preko perfektno harmonizovanog vina. Nenadana svežina u završnici koju zaokružuje tek blagi dodir najfinijeg francuskog Seguin Moro drveta čist je bonus. Tajna je u kombinaciji novog i što starijeg barika od 300 litara.

Veliko iznenađenje prisutnima donela je Frankovka 2017. Vino koje je još 2002. godine osvojilo srebro za Vinum, sad je moćan, duboko crveni izvor raznog šumskog voća i začina, savršen da se pije čitave noći ili uz lovački gulaš sa njokama. Bogato, puno, raskošno i ozbiljne strukture, ovo vino posebno osvaja snažnim ali divno inkorporiranim taninima.

Premijum premijera vina Pinot Noir 2017 donela je jedinstveni utisak da se radi o praktično sasvim mladom vinu neverovatnog potencijala, verovatno jednom od najboljih pinoa Srbije. Oseća se kasna berba i koncentracija kljuka, dovoljno za istovremeni uzvik oduševljenja ali i žalosti što postoji samo nešto više od 2.500 boca koje će na tržište u jesen ove godine.

Vinum Wine&Pleasure 22

Crveni Bermet 2016 od frankovke i beli Bermet 2015 od grašca sa oko 16% alkohola, oko 26 biljaka iz tajnog recepta a uz dodatak začina i meda, nisu teška i tupa vina. Naprotiv, sasvim dovoljno kiseline čine ih pitkim a umerene note pelina, cimeta i anisa dopale su se i onima koji nisu veliki ljubitelji slatkih pojačanih vina.

Sve u svemu izuzetna vinska predstava jedne male velike vinarije Srbije.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama