Vina iz Gruzije u Beogradu

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Vina iz Gruzije u Beogradu

Degustacija gruzijskih vina vinarije Shilda u Beogradu omogućila nam je da doživimo deo tradicije uzgoja vinove loze i spravljanja vina za koji naučnici tvrde da je najstariji na svetu. Naime, semenke grožđa uz tragove fermentacije i posuda pronađeni su južno od Tbilisija i datirani na 6.000 godina pre nove ere!

Sa svoje strane, vinarija Shilda, jedna je od najmlađih, osnovana 2015. godine. Nalazi se istočno od Tbilisija u regiji Kakheti, u dolini reke Alazani, odakle se na sever pruža pogled na moćne obronke padina Kavkaza. U ovoj modernoj vinariji godišnje se preradi oko milion litara vina od lokalnih sorti, a njih u Gruziji ima više od 500 – više nego u bilo kojoj drugoj zemlji na svetu!

7
Spoj modernih tehnologija i mnogo hiljada godina tradicije, vinarija Shilda

U Beogradu smo imali priliku da probamo ukupno sedam etiketa, svaka je donela vino osobeno na svoj način.

Tsinandali 2016 bela je kupaža rkatsitelija i mtsvane, nežno vino hrskavih citrusnih kiselina s aromama dunje koje podseća na sovinjon pun egzotičnog voća u završnici.

Rustaveli Tsolikauri 2017 sa 13% alkohola takođe je suvo vino duge završnice u kojoj preovlađuju tropske arome i ananas, ali je pravo zadovljstvo bio oranž Rustaveli Isi Qvevri 2018 od sorte kisi, rađen tradicionalnom metodom u kvevriju. Visokih kiselina, sa mnogo suvog voća, ušećerene korice narandže i bogatom kajsijom u dugoj završnici, ovo je izuzetno ćilibarno vino.

1
Gosti u Srbiji, prodajni menadžer Shilda izvoza Irakli Mgaloblishvili i tehnolog Timur Kortava

Priča o sortnosti je posebno prepoznatljiva kod crvenih vina koja su suva, perfektno izbalansirana, idealnih alkohola između 12,5% do 13%, ali nama pomalo neobičnih aroma, većinom začinskih, zemljanih pa i herbalnih, a manje voćnih.

Iako tržište Rusije apsolutno preferira polusuva i poluslatka vina Gruzije, kakvo je Kinzmarauli 2018 koje je nama bilo na dnu liste želja nakon degustacije, etiketa Otskhanuri Sapere 2015 predstavnik je iste, veoma retke sorte (čita se ochanuri) koja u poslednje vreme dostiže visoke cene. Vino je rađeno pola u francuskom bariku, pola u inoksu, niskih kiselina i veoma začinsko, sa naznakama zelene paprike i zemljanim notama u dugoj završnici.

4
 Neka druga vinska priča, gruzijska vina na degustaciji u Beogradu

Saperavi 2016 i vino Napareuli 2016 su od iste sorte saperavi, ali ovo drugo se ceni kao skuplje i dolazi iz posebne Napareuli mikro zone. Zaista, razlike su evidentne, prvo je mekše, voćnije, sa finom dozom gorkosti i 12,5% alkohola, a drugo ima 13% alkohola i po stilu je bliže Toskani.

Treba pomenuti i to da su sva ova vina veoma povoljnog cenovnog razreda, što će ih činiti izuzetno konkurentnim ukoliko dođu na naše tržište, a da je vinarija Shilda i čitav vinogradarski kompleks oko nje zamišljen kao spoj vina, umetnosti i najsavremenije arhitekture u skladu sa prirodom.

Kvevri i amfora

anterfile

 

Kvevri (qvevri) i amfora nisu isto. Kvevri je metod proizvodnje vina ali i posuda od posebne gline u kojoj se vino rađa, zapremine najčešće 800 litara ali postoje primerci i od 10.000 litara, dok su amfore manje, drugačije, imaju dršku i praktično su nekada najviše služile za transport vina. 

nazad na vrh

Srodni tekstovi