Plantaže, turistički mamac Crne Gore

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Plantaže, turistički mamac Crne Gore

Tradicionalno veliki štand podgoričkog preduzeća Plantaže 13 jul na BeoWine sajmu u Beogradu okupio je veliki broj čelnih ljudi iz sfere turizma i vinarstva. U fokusu su bili prezentacija Vinskog puta Plantaže i promocija nove berbe jednog od najtraženijih letnjih vina poslednjih godina Malvazija 2019, osvežavajuće ali i izuzetno zrelo i potentno belo vino.

Planatze BeoWine 2020 1
Veselin Đurišić, direktor Sektora prodaje i marketinga 13 jul Plantaže

Ova malvazija dolazi sa dve razne pozicije u vinogradu Ćemovsko polje, a zahvaljujući klimatskim uslovima i zemljištu donela je neobičan doživljaj – veoma primetnu mineralnost i punoću sa jedne strane, a sa druge punu vreću voćnih aroma i egzotičnih nota. Ozbiljnost i složenost ovog vina lagano napominje da će teroar Podgorice uskoro za ovu sortu biti što i Burgundija za šardone!

Sipcanik 22
 U džinovskom podrumu Šipčanik tokom čitave godine ima dešavanja

Takođe, ko dođe u Crnu Goru tokom lenje sezone najverovatnije neće otići dok ne proba čuveni crnogorski vranac, ali upravo tu leži značaj sve obimnijeg portfolia Plantaža. Uz širom sveta poznata vina, internacionalne i posebno važne autohtone sorte  krstač, vranac, žižak i kratošija, koje uspevaju na deset miliona čokota, čini se da vrhunsko suvo ceđeno devičansko maslinovo ulje predstavlja potpuno novi, vanvremenski hit Plataža.

Planatze BeoWine 2020 4
Dijana Milošević, vino i turizam, klub koji pobeđuje 

Uz sve to, kompanija poseduje i sopstvenu ergelu, a zadovoljstvo je svakako izuzetno da se projaše kroz plantažu maslina koja će u naredne dve godine biti proširena sa još 20.000 stabala, čime će postati verovatno najveća u regionu. Mirisno i meko ulje, posebno začinjen i pripremljen dimljeni krap (šaran), tradicionalna pršuta i sir koji su ovde na sajmu savršeno išli uz crno vino Vladika, samo su uvod u ono šta nude restorani 13. jul u Podgorici i Jezero na Skadarskom jezeru. Kada se tome doda nesvakidašnji doživljaj obilaska podruma Šipčanik, Lješkopolje i Stari podrum i probranih degustacija na pojedinim lokacijama, zapravo se lepo vidi da Vinski put Plantaže produžava punu turističku sezonu tokom čitave godine, ne samo u Podgorici već neprestano mami goste da posete Crnu Goru.

Planatze BeoWine 2020 11
Nova berba malvazije prevazišla sva očekivanja

Okupljenima, među kojima su bili ambasador republike Crne Gore u Srbiji Tarzan Milošević, predsednik asocijacije turističkih agencija Crne Gore Orhan Hodžić, zamenik direktora Morskog dobra, direktori i predstavnici brojnih turističkih organizacija, najekskluzivnijih hotela, poput „Budvanske rivijere“, hotela „Belvi“, „Splendid“, poslovni partneri iz turističkih agencija Srbije, Slovenije, Severne Makedonije, Hrvatske, koji redovno organizuju vinske ture, te predstavnici  brojnih medija iz Srbije i Crne Gore, obratila se Dijana Milošević, menadžer službe za vinski turizam.

- Jedna smo od najmlađih službi u okviru sektora Prodaje i marketinga, ali jako kreativna i perspektivna služba. Vinski turizam zauzima izuzetno značajno mesto u ponudi brojnih zemalja i destinacija, pa svesni tog potencijala Plantaže godinama intenzivno rade na osmišljavanju i kreiranju različitih programa. Uz posete vinarijima i Ćemovskom polju, restoranima, tokom letnje i zimske sezone imamo čitav niz promotivnih aktivnosti i manifestacija. Tako gledano, vinski turizam je turistički proizvod koji Crnu Goru treba i mora da promoviše kao celogodišnju vinsku destinaciju. Epicentar našeg Vinskog puta je svakako podrum Šipčanik, dužine 356 metara koji se nalazi 30 metara ispod površine zemlje i gde su idealni uslovi za odlaganje i negu vina. Ovaj vinski hram otvoren je cele godine, a u njemu vas svakog dana očekuju različiti programi posete, od degustacije vina, preko slaganje vina i hrane.

restoran jezero 3
Veličanstvena priroda, restoran „Jezero“ na Skadarskom jezeru

Da je Vinski put Plantaže bitan segment turizma za čitavu Crnu Goru kaže i direktorka nacionalne Turističke organizacije Željka Radak Kukavičić:

- Ponosni smo na naša vina, pre svega iz kompanije Plantaže 13. jul i ono što oni, kao stub i nosilac razvoja turizma, nude. Sve to predstavlja dodatnu vrednost u kojoj gost uživa kad dođe u Crnu Goru. Zahvaljujući energiji koju Plantaže ulažu, podsticaj su dobile i druge, male privatne vinarije, da prepoznaju svoj interes. Sledeći dobre primere verujem da ćemo u perspektivi uz ovaj Vinski put Plantaže imati i druge vinske puteve tih malih privatnih vinarija, što će činiti integralni i prepoznatljiv turistički projekat. Pritom, istraživanja koje radimo pokazuju da se hrana i piće na visokom drugom i trećem mestu kao motivi dolaska gostiju, pa je gotovo suvišno reći koliko vinski turizam i ponuda vina pozicioniraju Crnu Goru kao prestižnu turističku destinaciju.

Vranac ponovo trijumfovao

Vina kojima svijet vjeruje 46x31cm CG 5 vina

 

Prestižno Munus Vini ocenjivanje u Njemačkoj donelo je vinariji  Plantaže i autohtonoj crnogorskoj sorti vranac nove velike uspehe. Dve zlatne medalje za vina Premijer 2011 i Stari podrum Vranac 2013 i još tri srebra za etikete Vladika 2016, Epoha 2015 i Vranac Reserve 2015.

Osvojena odličja potvrda su orjentacije Plantaža ka beskompromisnom kvalitetu i trajnom naporu da vina iz Crne Gore zadrže reputaciju na međunarodnom tržištu koje sve više traga za vinima od autohtonih sorti.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh