Praznici u Šapatu

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Praznici u Šapatu

Ljubitelji vina i umetnosti, poštovaoci države, ljubavi ali i vrhunske gastronomije, okupili su se u jednoj od najreprezentativnijih vinarija Srbije, Atelje vina Šapat u Novom Slankamenu, da proslave čak tri praznika u jednom. Uz malo dobre volje, puno vina i slasnih zalogaja, u odličnom raspoloženju ozvaničeni su vinarska slava Sveti Trifun i međunarodni Dan ljubavi, ali i aktuelni praznik Sretenje gospodnje kao i Dan državnosti Srbije.

Domaćin proslave Miodrag Kostić je u prisustvu sveštenika, rodbine i bliskih prijatelja orezao lozu uz vinske stihove gruzijskog pesnika Bulata Okudžave i zalio je crvenim Šapat vinom, kako I dolikuje.

Atelje vina Sapat (1)

Ovog Sretenja mečka se nije pojavila da ispita sopstvenu senku, ali je senki bilo na odmet na slankamenačkom bregu jer je sunce štedro kupalo obale Dunava podno vinarije, dok su se mirisi prerano nadolazećeg proleća mešali sa najsvežijim predviđanjima meteorologa da nas čeka kišna i bogata godina. A da je ovo pravi atelje vina otkrili smo odmah na startu degustirajući vino dobrodošlice, šardone nalik na penušavac rađen tradicionalnom metodom. Neobično vino duboke zlatne boje, bistro je u prvoj čaši koja se naspe gde je perlaža i prisutnija, a potom postaje sve tamnije, sa manje mehurića, dok sa dna boce ne dođe gotovo braonkasto vino sa jakim ali prijatnim ukusom kvasca.

Atelje vina Sapat (17)

Nije ni čudo, ovo je vino osmislio Italijan Luiđi Matiuzo, enolog vinarije, praktično sur lie varijantu šardonea koji godinama odležava na talogu u šampanj bocama, gde se odradi neka vrsta sekundarne fermentacije, ali se boce ne okreću, čak ni ne stoje obavezno naopako. I zato je to jedno jako lepo belo vino sa puno prirodnosti u sebi i potpuno neopterećujuće, idealan welcome drink, ali bi sjajno išlo i uz nemasnu prasetinu ili ribu, kolače, ili posle čitavog ručka. Na žalost, to je vino samo za sopstveno uživanje u krugu prijatelja, nedostupno na tržištu.

A prijatelji su došli sa svih strana, brojna poznata imena: majstor dizajna i karikature koji se sve više bavi vinskim ilustracijama Jugoslav Vlahović, nekadašnji olimpijski šampion u boksu Slobodan Kačar, legenda vinske pisane reči Vojvodine Petar Samardžija, veliki broj poslovnih prijatelja iz dalekog sveta, uključujući delegaciju iz Kine, kao i one koji vinariju promovišu u Australiji, ali i lokalni prijatelji vinari... Jednom rečju, intiman krug ljudi koji Atelje vina Šapat posećuju i kad nisu državni, crkveni ili praznici prirode u pitanju.

Atelje vina Sapat (25)
Vlasnik vinarije Miodrag Kostić s gostima: Jugoslav Vlahović, Slobodan Kačar i Petar Samardžija

- Želim vam zdravlje, pre svega zdravlje, a potom sreću i blagostanje svima koji dele dobro i zlo u poslu kojim se bavimo – poželeo je na početku nove vinogradarske godine Miodrag Kostić prisutnima, pa se zahvalio svešteniku koji će pomoći u Svetom činu.

- Uvek govorim da je sve ovo u Božjim rukama. Mi ćemo se truditi da ga umilostivimo da nas pogleda, da nam podari zdravo i kvalitetno grožđe, a onda se truditi da to ne upropastimo.

Atelje vina Sapat 19

Uz sortni roze od muskat hamburga, bakarne boje i sa 14 % nenametljivog alkohola, uživali smo u predjelu i masjtorski kuvanom kiselom kupusu, dok je uz praseće meso poslužen unikatan začin: kupaža tri crvene sorte spravljena posebno za ovu priliku. Domaćini nisu hteli da nam otkriju „recept“, ali u svakom slučaju blend je to bio osetnih tanina, pun crnog i crvenog voća koji je doprineo uživanju i uz lagani čokoladni desert.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi