Vinsko Trebinje u Milanu

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Vinsko Trebinje u Milanu

U prestižnom hotelu Westin Palace u Milanu održana je prezentacija trebinjskih vinarija u organizaciji AIS Milano i AIS Lombardia, a u koordinaciji poznatog italijanskog somelijera Adriane Ličardelo (Licciardello). Na ideju da organizuje ovu degustaciju Adriana je nakon posete hercegovačkom vinogorju i trebinjskim vinarima došla prošlog leta sa željom da pozitivna iskustva sa juga Hercegovine prenese Italijanskoj publici.

Terbinje u Milanu 2

Predstavljeno je osam vina iz pet trebinjskih vinarija: Podrumi Vukoje 1982, Vinarija Anđelić, Podrumi Berak, Podrumi manastira Tvrdoš i Podrumi Runjevac. U tročasovnoj prezentaciji brojni vinski novinari, publicisti, restorateri, somelijeri, hotelijeri, njih više od 70, upoznali su se s autohtonim sortama Hercegovine vrancem i žilavkom, istorijom hercegovačkog vinarstva, tradicijom, običajima i gastronomijom trebinjskog kraja.

O svojim vinima pričali su Radovan Vukoje, Milica Anđelić, Aleksanar Berak, Tihomir Kuduz i Jovo Runjevac, uz koordinaciju i prevod Gordane Radovanović.

Terbinje u Milanu 3

Na ovom događaju prisustvovao je i predsjednik AIS Lombardie Hosam Eldin, koji je istakao hercegovački region, a posebno trebinjska vina kao nove zvezde „vinskog Mediterana“ o kojima će se i u budućnosti pričati.

Na koncu ove divne vinske večeri generalni konzul Bosne i Hercegovine u Milanu Dragan Mihaljević zahvalio se organizatorima i pozvao prisutne da posete Bosnu i Hercegovinu i Trebinje, te da se na licu mesta uvere u kvalitet proizvodnje vina i lepote Hercegovine.

Terbinje u Milanu 1

Inače, ovo nije prvi put da se vina iz Trebinja predstavljaju u Italiji. Tako su 2006. godine u organizaciji poznatog somelijera Đuzepea Vakarinija (Giuseppe Vacarini) u palati Sorbolene predstavljena vina iz Podruma Vukoje 1982, a 2012. godine Radovan Vukoje je u gradskoj kući u Torinu vodio veče vina i hrane Hercegovine kome su prisustvovali tadašnji gradonačlnik Torina i njegov tim. Za gastronomski deo te „Hercegovačke večere“ u Torinu bio je zadužen čuveni BiH šef Nihad Mameledžija, događaj je finansijaski podržalo Ministarstvo inostranih poslova Regija Toskana, a sve je održano u koordinaciji sa gospođom Ajnom Galičić iz italijanske organizacije UCODEP (Današnji OXFAM Italy) i Slobodana Vuleševića iz NVO „Centar za razvoj Hercegovine“ iz Trebinja.

I 2015. godine u Rimu, u sedištu fondacije italijanskih somelijera Grande Cavalieri predtsvaljene su autohtone hercegovačke sorte, kojom prilikom je Radovan Vukoje primio i nagradu za njegovu žilavku i vranac. Vina iz Podruma Vukoje 1982 predstavljena su u saradnji sa AIS Toscana i 2016. godine u Rada di Chianti u srcu Toskane i čuvenog vinskog regiona Chianti Classico, a sve to dovelo je do toga da će grupa uglednih italijanskih somelijera posetiti ove godine Salon žilavke u Trebinju koja okuplja sve referentne hercegovačke vinare u Vinskoj galeriji Vukoje sredinom avgusta.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama