Kina, neka druga priča

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Kina, neka druga priča

Zbog čega vinarija Deurić sa Fruške gore nije učestvovala u Šangaju na ProWine China 2019, najvećem sajmu u Kini gde su bili brojni srpski vinari? To je začudilo mnoge poznavaoce domaće vinske scene i ove još uvek mlade vinarije od koje se očekuje najveći uspon ove godine, i koja sa brojnim novitetima i odličnim crvenim vinima u best buy varijanti predstavlja sve ozbiljnijeg igrača. Zar se takve šanse za izvoz propuštaju pitali smo menadžera prodaje Zlatka Živanića?

- Nismo učestvovali u Šangaju iako je to najveći vinski sajam, ne samo u Kini već u tom delu sveta, jer tamo idu vinarije sa ciljem da pronađu distributera. A mi ga već imamo, kao i potpisan ugovor na četiri godine o intenzivnoj prodaji sa zagarantovanom količinom izvoza. Iz tog razloga jesmo išli u Kinu ali na krajnji jug, na ostrvo Hainan i specijalni sajam Randes Vous koji je organizovao upravo naš distributer. Reč je o gospodinu Dafu Wangu, vlasniku firme Visun koja je uvezla naša vina. Na tom je sajmu bilo ukupno desetak vinarija, ali i malt viski, cigare sa Kube, sve te ekskluzivne stvari koje oni uvoze i distribuiraju direktno svojim hotelima sa pet zvezdica, restoranima, wine barovima. Nezavisno od tog sajma smo imali i nekoliko promocija za zaposlene u njihovim vinotekama i restoranima sa teritorije Guandong Shenzhen gde živi barem oko 25 miliona stanovnika pa nije bilo smislila da dalje širimo prezentacije.

01
Zlatko Živanić i Dafu Wang organizator sajma Rendez Vous i vlasnik lanaca hotela Visun Yahting Club

Kompanija Visun je prošle godine iz vinarije Deurić uvezla etikete Chardonnay Barrique, Sauvignon Blanc i crveno vino Aksiom što su ponovili i ove godine. Živanić tvrdi da su veoma zadovoljni vinima a da je vinska kultura stanovništva ovog dela Kine po nivou slična našoj s tim što jako brzo raste.

- Veoma su zainteresovani za potrošnju i generalno znanje o vinu. To pokazuje činjenica da je sa nama bio i somelijer iz udruženja somelijera Ženšen regije koji je uradio stručnu prezentaciju vina pred distributerima.

DSC 0010

Impresivan utisak na našu delegaciju ostavio je čitav projekat Rendez Vous gde je otvaranje i zapravo proslava desete godišnjice ovog sajma održano na vrhu Visun Royal Yacht Club hotela, gde je oko dvesta dronova bilo programirano da na nebu ispisuje poruke dobrodošlice gostima bilo da su stigli avionom ili na neki drugi način, pa su džinovske slike na noćnom nebu uz vina oduševljavale prisutne. O veličini manifestacije govori i podatak da je vlasnik firme ovom prilikom ugostio dvadesetak Misica iz raznih zemalja među kojima i najlepšu Srpkinju, da je spektakularan program izveo jedan od najpoznatijih pevača Kine, a da je svečanosti prisustvovao i predsednik Španije kao predstavnik jedne od najvećih vinskih zemalja sveta. No nas je posebno zaintrigirala činjenica da su uvežene dve bele srpske etikete što nije čest slučaj na ovom tržištu?

- To nije uobičajeno u Kini, iskreno smo očekivali da će se oni bazirati uglavnom na crvena vina, ali su već ranije imali degustaciju svih naših vina u vinariji Deurić gde su se opredelili baš za ove etikete. Kinezi generalno sveža bela vina manje kupuju iz Evrope pošto imaju široku i veoma pristupačnu ponudu iz Australije i sa Novog Zelanda. To im je mnogo bliže, a troškovi transporta su prelomna i najbitnija stvar. Sa druge strane, kod crvenih vina, oni su poznati kao ljubitelji marselana pa im je naš Probus, kao kupaža te domaće sorte sa marselanom u vinu Aksiom, očigledno odlično legla.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama