ProWein 2020: Centar vinskog sveta

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
ProWein 2020: Centar vinskog sveta

Sa preko 6.900 izlagača iz celog sveta, svetski sajam vina i alkoholnih pića ProWein 2020 koji se održava od 15. do 17. marta u Diseldorfu, nesumnjivo je centralni događaj u godini za međunarodne kupce iz sektora maloprodaje, trgovine, ugostiteljstva i hotelijerstva.

Iako je jubilarno izdanje sajma ProWein 2019 u martu bilo zaista impresivno i sa sjajnim rezultatima (6.900 izlagača iz 64 zemlje, 61.500 stručnih posetilaca iz 143 zemlje), predstojeći ProWein 2020 obećava vrhunski doživljaj.

Trodnevni događaj koji je tokom proteklih četvrt veka definisan kao najveći i najvažniji svetski sajam, otvoren je isključivo za profesionalce - proizvođače i distributere vina i alkoholnih pića, hotelijere, ugostitelje, predstavnike maloprodaje i profesionalne vinske entuzijaste. Kao i prethodnih godina, među gotovo sedam hiljada izlagača naći će se i srpske vinarije i firme.

„ProWein je zbog svoje bogate i raznovrsne ponude najveća svetska platforma za porudžbine u vinskoj industriji, a ujedno nudi i bezbroj mogućnosti umrežavanja za čitav spektar igrača u okviru branše. Svi važni igrači okupiće se tokom tri dana trajanja sajma u Diseldorfu da bi ojačali postojeće poslovne odnose i uspostavili nove, a dodatni seminari i degustacije će zadovoljiti ukuse i najzahtevnijim posetiocima“, objašnjava direktor ProWein-a, Bastian Mingers.

prowein19 BL5499

Najveći broj izlagača tradicionalno dolazi iz Nemačke, Francuske, Italije, Austrije, Grčke, Španije i Portugalije, kao i iz prekookeanskih zemalja – Argentina, Čile i SAD. Vinska ponuda biće upotpunjena prezentacijama i degustacijama skoro 400 međunarodnih proizvođača alkoholnih pića, od poznatih svetskih brendova do malih zanatskih proizvođača. Specifična izložba „Champagne Lounge" je već godinama magnet za posetioce pa će se u hali 12 predstaviti 50 proizvođača šampanjca. Hala 7 je dom preko 120 proizvođača kraft pića i sajdera u okviru Same but different zone, a otvoreni bar za degustaciju postao je za samo dve godine apsolutno obeležje ProWein-a. Spoj specijalnih izložbi zaokružuju MUNDUS VINI testing zona, Organic World i „Packaging & Design".

Nezaobilazne klimatske promene sve više utiču na vinsku industriju zbog čega će ProWein 2020 posebnu pažnju posvetiti ovoj temi. Rast temperature, duži periodi suše i ekstremni vremenski uslovi predstavljaju kako rizike, tako i mogućnosti za vinogradare širom sveta. Na ProWein forumu stručnjaci će dati uvid u to kako vinski svet reaguje na klimatske promene, pokušati da odgovore na mnoga pitanja, ali i da ponude rešenja.

Cheers

Posebne poslastice za posetioce su radionice na kojima se  istražuju tri različita vinska trenda: „Just a Spoonful of Sugar" se bavi tendencijom da se proizvodi više suvih belih vina u regionima specijalizovanim za slatka, kao što su Neusiedlersee, Tokaj, Sauternes i Mosel; „Penušava vina – od Proseka i Pet Nata do Pingoleta i od Charmat metode do Methode Ancéstrale"  ukazuje na rast kvaliteta vina rađenih ovim metodama i približavanje kvalitetu tradicionalnog spravljanja penušavaca u boci, dok je trend vina od kanabisa, vina odležalog u buradima od viskija, te hibridima vina i piva podveden pod zajednički naslov radionica Wine „2.0"

Bez premca u međunarodnim okvirima, jedinstven i profesionalan – to je način na koji ProWein želi da se predstavi posetiocima 2020. godine. Uostalom, takvo mišljenje godinama unazad dele upravo posetioci ovog sajma. I taj entuzijazam nije slučajnost, već rezultat sjajne organizacije jer je profesionalni koncept „B2B only“- gde je pristup sajmu dozvoljen isključivo stručnoj publici, bio preduslov za kontinuirani uspeh sajma tokom 25 godina. Tom uspehu iznad svega doprinose izlagači i posetioci koji u Diseldorf donose sjajne ideje iz svih krajeva sveta.

Više detaljnih  informacija o sajmu ProWein možete naći na zvaničnom sajtu www.prowein.com

Šta je to Botlbuks sistem?

Botlbuks (Bottlebooks) je najveća svetska platforma pića, sistem stvoren da olakša pronalaženje traženih vina ali i opšte snalaženje u prebogatom vinskom svetu. Saradnjom ProWein sajma i Botlbuksa, proizvođači imaju priliku da svoja vina i druge alkoholne proizvode unesu u ogromnu bazu ovog sistema. Posetiocima će to omogućiti da tražene grupe proizvoda lako nađu tokom  boravka na sajmu u Dizeldorfu. 

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama