WineOs: Priča postaje kompleksna

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
WineOs: Priča postaje kompleksna

Dvodnevna međunarodna manifestacija u slavu vina i gastronomije WineOs, koja se 10. i 11. januara po šesti put održala u Osijeku, osvanula je još jednom u novom ruhu. Oko 110 izlagača smestilo se iza štandova na parketu sportske dvorane Gradski vrt, a više od 100 novinara iz regiona i sveta privučeno je specifičnim programom, velikim brojem ekskluzivnih i odlično posećenih radionica koje su oba dana počinjale čak tri sata pre zvaničnog otvaranja festivala.

WineOs2020 (120)

- Ušli smo u veći prostor kako bi izlagačima i publici pružili više komfora – kaže Boris Ocić, predsednik Udruženja Dekanter i jedan od organizatora manifestacije. – Tu smo sada dobili i više meste za radionice koje već tri godine vodi vinski novinar Željko Garmaz i gde on u stvari direktno radi svoje Vinske priče koje mnogi čitaju na netu ili kupuju kao knjige. Uz uključivanje poznatog kuvara Tomice Đukića u pratećem programu cooking show, posebno značajan faktor za dalji rast manifestacije bilo je pomeranje festivala iz decembra, kad je puno vinskih događanja u regionu, u januar. Sve u svemu, rekao bih da interesovanje za vino i ovu manifestaciju osetno raste i u Osijeku i regionu, što se videlo i po popunjenosti hotela i gužvama u restoranima. Dodatno ćemo ispraviti neke sitnice koje sada sami opažamo, jer uglavnom čujemo samo pohvale i verujem da se i sledeće godine vidimo u ovom prostoru.

WineOs 2020 Denis Despot (104)

A u novom životnom prostoru WineOs je uspeo da sakupi dosta toga zanimljivog gotovo iz čitavog regiona. Fokus je, naravno, bio na kontinentalnoj Hrvatskoj, Baranji i Slavoniji pre svega. Vinarija Krauthaker iz Kutjeva jedan je od vinskih stubova čitave Hrvatske, čije prisustvo daje težinu svakoj manifestaciji, a uz čitav niz izuzetnih graševina posebna atrakcija su vina od zelenca, gotovo izumrle sorte iz tih predela od koje veliki vinar Vlado Karuthaker pravi ozbiljno sveže vino, ali i jedno od najboljih regionalnih oranž vina u liniji Kuvlakhe!

U nizu graševina, dominantne sorte na čitavom tom potezu severno od Save sve do ušća u Dunav, i dalje se specifičnom aromatikom, mineralnošću i strukturnom kompleksnošću izdvaja Graševina Dekan vinarije Trs iz Iloka, ali tu su i veoma dobre mejnstrim varijante iz podruma Belje, Iločki podrumi, Siber,  Antunović, Brzica, Sontacchi... Ako ste ljubitelj graševine, WineOs je pravo mesto za vas!

WineOs 2020 Denis Despot (117)

Ovde valja posebno istaći Vina Papak, čiji je vlasnik Mladen Papak bio dugogodišnji enolog Iločkih podruma i čija graševina, šardone, traminac i rajnski rizling iz godine u godinu daju vrhunski rezultat, a ovaj put su nam posebno privukla pažnju njegova dva nova penušava vina rađena tradicionalnom metodom od sorte kaberne fran i šardone, oba iz berbe 2014.

Iz Baranje vinarija Josić u selu Zamejvac, čije smo vino Ciconia Nigra Cuvee Superior 2011 pre šest godina okarakterisali kao možda i prvo veliko vino Baranje, donela je novu etiketu Ciconia Nigra Cabernet Franc 2017, jedno od ozbiljnijih vina od ove sorte koje možete da nađete u čitavom ovom našem regionu!

Iz okoline je i sada već etablirana organska vinarija Kalazić, s čitavim nizom svežih, leprišavih belih vina, ali i kompleksnih odležalih belih i crvenih vina, te nekoliko etiketa izbornih berbi koje zaslužuju svu pažnju.

WineOs2020 erdevik (32)

Valja zabeležiti i prvi nastup vinarije OPG Jurković Vlatke iz Baranje, sa simpatičnim brendom Bećaruša, što je ime kaberne sovinjona uz koji sa dva hektara dolaze graševina, sovinjon i cvajgelt, od kojeg proizvodi prijatan roze. Vlatka je diplomirani inženjer prehrambene tehnologije, vinarstvom se bavi već deset godina, ali nije izlazila na scenu dok vinograd nije dostigao zrelost.

WineOs 2020 Denis Despot (120)

Kada smo kod premijera, svakako treba pomenuti blanc de noire Pinot Crni vinarije Vina Erdut. Raskoš cveća i dimnih završetaka u belom vinu od crvenog grožđa. I Graševina izborna berba 2018 Buhač donela je pored velike slasti i punoće malo fine gorčine u ekstraktu zrele bresve, baš kao što je elegancijom obavijen slasni miris muškata i sovinjona u novom čedu MS 2017 iskusnog osiječkog vinara Sibera. Oranž vino Superslav mladog vinara Krunoslava Sontakija iz vinarije Sontacchi, svojevrsni omaž velikom vinaru Ivanu Enjingiju i njegovom čuvenom vinu Venje, kupaža je čak sedam belih sorti, među kojima je i srpska – morava!

WineOs2020 (24)

Zanimljivu priču ispričao nam je Tomislav Trdenić, koji je uz svoja vina od autohtone sorte škrlet iz Moslavine predstavio i Škrlet 2019 koji zajednički u 5.000 boca proizvodi sedam udruženih vinara. Sa prepoznatljivim zlatnim ovnom na etiketi, sveže lagano i nadasve food friendly vino cvetnih i herbalnih nota pokazuje kako škrlet ima potencijal koji tek treba na pravilan način izvuči. Inače, od 72 hektara ove sorte na svetu, ova mala škrletna zajednica koju čine Ilovčak, Florijanović, Jaram, Miklaužić, Mikša, Voštinić-Klasnić i pomenuti predsednik udruženja Trdiniču, u svom posedu ima čak 63 hektara!

Što se ostalih delova Hrvatske tiče, uz primetno odsustvo vinara iz Istre, valja zabeležiti da je jedna od najboljih vinarija Dalmacije Korta Katarina s Pelješca donela u Osijek vrhunske plavce, baš kao i vinarija Matuško, dok je mlada vinarija Black Island Winery s Korčule predstavila jedan do najboljih prošlogodišnjih pošipa Merga Victa 2018.

WineOs2020 marijanovic(56)

Izuzetno dobro na WineOs 2020 bila je predstavljena zapadna Hercegovina, gde su glavnu reč imale blatina i žilavke, sorte oko kojih se vrti čitava priča ovog dela Hercegovine, ali i nekoliko sortnih izuzetaka, kakav je recimo čudesno ekstraktni i u punoj kondiciji Merlot 2011 vinarije Milas iz Ljubuškog. Kod žilavke najviše interesovanja pubuđuju i dalje biodinamički dobijena vina Greda i Mjesečar vinarije Brkić iz Čitluka, koja u neku ruku postaju sve ozbiljniji regionalni fenomen, zatim zavodljiva sveža Carska žilavka iz Podruma Grge Vasilja, Krš Bijeli vinarije Škegro i oranž varijanta žilavke Krš Orange, cvetno-herbalne žilavke Marijanović, vinarije Vilinka, Nuić, zatim Zadro, Andrija, Matić, Daorson, pravi mali salon žilavke kojem su za kompletnu sliku nedostajale one iz istočnog dela Hercegovine.

Zato je kod blatine slika bila praktično kompletna, a možda najprijatnije iznenađenje u tom segmentu bila je Blatina Barrique 2017 Marijanović, u neku ruku omaž vinogradu koji je te godine postradao od mraza ali i dao ekstraktno vino sa 15 % alkohola i savršene elegancije, ne tako svojstvene ovoj sorti.

WineOs2020 brkic (72)

Privukle su nam pažnju i šarene, vesele etikete vinarije Matić iz Čapjine, čiji su svi članovi muzički obrazovani, pa su note svuda na boci, a raspevana je i sadržina. Dve blatine, Gran Cassa (veliki bubanj) i Da Capo, te roze od iste sorte, klasična žilavka i ona barikirana Con Brio (živahno), kao i novitet prva berba trnjka Con Animo, dolaze iz vinograda koje je predak Ante još 1870. posadio, veli nam mladi Antonio Matić, saksofonista koji studira vinarstvo u Zagrebu i odbjašnjava da proizvodnjom idu u pravcu organskog vinarstva.

Kada smo kod Hercegovine, valja primetiti da se pored blatine i žilavke sve češće u podrumima mogu naći i vina od sorte trnjak, koja poslednjih godina naglo dobija na popularnosti.

WineOs2020 (43)

Vinske boje Severne Makedonije branio je Nikola Brzanov, veliki vinar iz male skopske vinarije Brzanov, koji je između ostalog doneo u Osijek i vino nalik na ružicu od sorte prokupec, kako prokupac tamo zovu. Ipak, najviše pažnje zaslužila je izgleda nova etiketa Kratošija 2016, koju je vinski sudija na Decanteru Darel Džozef želeo lično da odnese u London na sledeće ocenjivanje! Ali, kako nam je Brzanov rekao, berbi posle ove više nije bilo jer je vinograd u Sv. Nikoli potpuno bez vode već tri leta!

WineOs2020 (124)

Sa srpskih štandova, kojih je ove godine bilo više nego prethodnih, najkraći izveštaj glasi: Trivanović oduševio pino griđom i italijanskim rizlingom Optimus, ali i premijum barikiranim šardoneom, kod Vinuma su se najviše tražili bogati šardone, sovinjon i frankovka, Erdevik je privukao pažnju širazom u magnum boci za američko tržište i koralnim vinom Grand Trianon. Brend Chichateau ovde tek treba da bude otkriven, Vinarija Zvonko Bogdan oduševila je publiku najviše etiketom Život teče, dok se traminac vinarije Mačkov podrum, već dobro poznat posle tri uzastopna gostovanja u Osijeku, standardno mnogo tražio, baš kao i njihovo crveno vino Kamerlot. Uostalom, brojni Osiječani potegnu u Irig da kupe baš ova vina u vinariji Save Mačka. Kao što, uostalom, sve više ljudi iz Srbije poslednjih godina otrkiva vinsko bogatstvo čitavog regiona. A WineOs u tome ima sve značajniju ulogu.

WineOs2020 (46)

Oranž iznenađenje

Bilo je pravo zadovoljstvo na jednoj od radionica posvećenoj oranž vinima videti veliko interesovanje koje je izazvao srpski vinar Bojan Baša etiketom u najavi Karajantar, koja će se na tržištu pojaviti tek na jesen. U pitanju je sivi pino iz 2017, u pravom smislu reči crno vino od belog, nefiltrirano i spremljeno u magnum bocu samo za ovu priliku. Taj eliksir boje joda s jakom aromom oraha („Imam orah u vinogradu, možda je povuklo", smeje se Baša) izazvao je oduševljenje uz pravu lavinu pitanja zaintrigiranih učesnika radionice.

Plavka, zver iz Vrgorca

Mala vinarija braće Gašpar iz Vrgorca donela je nekoliko odličnih etiketa. Pre svega tu je vrhunsko suvo vino Plavka 2017, od sorte koju u susednim regijama poznaju kao plavina, zatim svojevrsni „vrgorski Bordo“, kupaža kabernea i plavke, te sve popularnije lagano belo vino od autohtone sorte zlatarica, koju su praktičnio pre nekoliko godina izvukli iz kolektivnog zaborava.

 

anterfile Plavka

 

Vrgorsko je, inače, kako tvrde bilo najkompaktnije vinogorje Jugoslavije koje je u relativno maloj regiji uzgajalo na 2.890 hektara vinograda oko 12,5 miliona trsova. Nažalost, kaže Dario Gašpar, postojala je tu jedna velika vinarija koja je sve to pretvorila u dobar izvor stonih vina i destilata nagrađujući vinara koji bi napravio najviše vina po trsu!

- I naš otac danima nije hteo da razgovara sa nama kad smo radili prve redukcije na zlatarici, pa se čak i brat bunio, ali danas prvi trči sa makazama u vinograd, viče što manje, to bolje!

Foto: Ivana Čutura, Denis Despot

nazad na vrh

Srodni tekstovi