Zlata sa Ćemovskog polja

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Zlata sa Ćemovskog polja

Vinarija Plantaže predstavila je u okviru 16. Beogradskog salona vina u hotelu Hyatt na dupke punoj radionici Zlatna vina sa Ćemovskog polja pet svojih etiketa koje evidentno postižu izuzetne rezultate u svetskim razmerama.

Uz vanserijske etikete kao što su dva „zlatna” vina sa DecanteraVranac Reserve 2013 i Stari Podrum Cabernet Sauvignon 2012 –  izuzetno interesovanje izazvali su i najnežnije belo vino u premijum kategoriji Malvazija 2017, zatim vrhunsko crveno vino Epoha 2012, te Medun 2013 koji spada u retka prirodna slatka vina s ovih prostora.

Osnivač srpskog udruženja somelijera SERSA Miroslav Radojčin, koji već duže vreme promoviše ogromnu paletu vina Plantaža, veoma posvećeno uveo je zaintrigiranu publiku u vinski svet koji nastaje u najvećem evropskom vinogradu kraj Podgorice.

Radionica Plantaze 11
Radionicu s vrhunskim vinima Plantaža vodio je somelijer Miroslav Radojčin

Svojevremeno je bilo pravo iznenađenje kada se na tržištu pojavila malvazija ovog crnogorskog proizvođača, što je ne mali broj poznavalaca regionalne vinske scene primio s dosta rezerve budući da je tu sortu veoma uspešno brendirala Istra. Međutim, pokazalo se da je baš to vino bilo jedan od skrivenih aduta Plantaža, koje imaju malvaziju posađenu čak na 13 hektara u svojim vinogradima. Naime, iako najavljena kao tipično „letnje vino“,  ova malvazija nežne boje ali snažne aromatike i punoće tela s 13,5 % alkohola postala je danas najprodavanija HORECA etiketa Plantaža, idealno gastro-vino koje savršeno pasuje uz bilo koji tradicionalni crnogorski specijalitet, ali i većinu svetske gastronomije. I ne samo to, dvostruko zlato sa velikog ocenjivanja u Aziji na CWSA, kao i zlato na Mundus Vini u Nemačkoj, dovoljno govori o njenom kvalitetu.

Radionica Plantaze 5

U oktobru 2017 godine, izveštavajući sa vinskog sajma u Banja Luci, zapisali smo: „Jedan od bisera bila je premijera vina Epoha 2012, još jedan od snažnih, toplih crvenih aduta iz Starog podruma Plantaže, premijum kupaža kabernea i merloa iz strogo kontrolisane berbe, vino limitirane serije ali sa veoma povoljnom cenom...“

Danas tog vina nema na tržištu jer je u potpunosti rasprodato, a Radojčin tvrdi da je na ovu radionucu donet poslednji karton! Da stvar bude zanimljivija, gotovo da nema više ni godinu dana mlađe verzije ove uspešne kupaže 65 % kabernea i 35 % merloa, koja je odležala u bačvi od 3.000 litara, ali barik nije ni dotakla. Čist supstrat podloge i loze, sorte i podneblja, osetili su i prepoznali vinoljupci od prvog pojavljivanja vina na tržištu. I da, danas Epoha iza sebe ima zlata sa Mundus Vini, iz Beča sa AWC i Ljubljane, srebra sa Decantera, s azijskog Decantera, iz Nemačke, Bugarske i još mnogo toga.

Radionica Plantaze 8

Poslednji veliki uspeh za Plantaže stigao je ove godine iz Londona, gde je Vranac Reserve 2013 poneo zlatnu medalju, a što je samo jedan u nizu uspeha. Ovo izuzetno ozbiljno vino sa 14,7 % alkohola, koje se ne proizvodi svake godine, ali dugo ostaje u sećanju, nastaje u vinogradima prosečne starosti 20-30 godina, mada ima i onih od preko pola veka. Sublimat ekstrakta krije se u jednom, eventualno dva grozda što ostanu do berbe na čokotu, a bogatstvo aroma i ukusa nakon odležavanja po tri godine u velikim bačvama od francuskog hrasta i isto toliko u bocama, pozlatilo je ovo vino na nepcu sudija Decantera, Mundus Vini, CWSA u Hong Kongu, Beču... Svilenkasta struktura i sadržaj koji se „može jesti viljuškom“, čini da vinariju prosto opsedaju Kinezi koji bi ga najradije izneli paletama, jer se sjajno slaže sa svom njihovom hranom, a podneće i kari bez problema!

Radionica Plantaze 2

Svojevremeno, prvo zlato sa Decantera za Crnu Goru doneo je Stari Podrum Cabernet Sauvignon 2012, veliko, vibrantno vino iz edicije u kojoj je prvenac bio Cuvee 2011 kao kupaža sorti merlo, vranac i pti verdo, te crna etiketa Vranac Stari Podrum. Ovaj „zlatni“ kaberne nastao je od najkvalitetnijeg grožđa iz basena Skadarskog jezera i nakon fermentacije u inoksu odležavao je 36 meseci u velikim bačvama i barik buradima da bi izrastao u vrhunsko vino izuzetno bogatog i harmoničnog ukusa s obiljem mekih i slasnih tanina koji se provlače kroz veoma dugu voćnu završnicu prožetu notama vanile, rogača i kafe.

Pre pola godine flaširan je i Cuvee Stari Podrum iz berbe 2013, u kojem se nalazi 60 % merloa i po 20 % pti verdoa i marselana, a od kog se očekuju novi veliki rezultati, baš kao i od crne etikete Vranac Stari Podrum 2013.

Radionica Plantaze 6

Konačno Medun 2013, vranac sa 30 grama zasotalog šećera, nešto je na šta su u vinariji izuzetno ponosni. Ne radi se svake godine, prinos je izrazito ograničen, a zlatna medalja sa Mundus Vini potvrđuje izuzetan kvalitet ovog slatkog vina koje izvanredno ide uz parmezan, divljač, rozbratnu, pa čak i biberom veoma začinjene sosove. I čokoladu naravno, uz dugačku završnicu čokolade, suvog grožđa i agruma.

nazad na vrh

Srodni tekstovi