Mataljeva četiri aduta

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Mataljeva četiri aduta

Jedna od najuspešnijih srpskih vinarija poslednjih pet godina, vinarija Matalj iz Negotina predstavila je u vinoteci i restoranu Podrum Wine Art na Novom Beogradu četiri vina iz novih berbi.

U pitanju su bela vina Bukovska Bagrina 2018, Terasa Sauvignon blanc 2018 i Terasa Chardonnay 2018, te od crvenih Kremen Kamen 2016, kaberne čije su prethodne berbe uzdigle ovo vino na pijedestal najboljeg u Srbiji.

S izrazom zadovoljstva na licu, vlasnik vinarije Nikola Mladenović Matalj objašnjavao je gostima da je ovu malu prezentaciju organizovao čisto iz želje da probaju pojedine aktuelne berbe i da se malo podružimo pred kraj veoma uspešne godine za njegovu vinariju.

Matalj Wine Art 4

I tako je u krajnje neformalnoj atmosferi u čašama prvo došlo vino od stare balkanske sorte bagrina, svojevremeno posebno rasprostranjene u Negotinskoj krajini, a danas očuvane samo u jednom zasadu nedaleko od manastira Bukovo. Ovo je druga flaširana berba bagrine u vinariji Matalj, autentičnog vina koje se samo tu pravi. Punog tela, kremaste strukture, ali istovremeno veoma čvrsto i mineralno, ovo je vino, kako kaže enolog vinarije Matalj Mladen Dragojlović, koje zahteva punu pažnju u podrumu kako bi na kraju bilo u potpunom balansu.

- Bagrina je izrazito mineralna, tako da tokom vinifikacije mora posebno da se obrati pažnja na to – kaže Dragojlović koji je u vinariji Matalj od njenog osnivanja.

U svakom slučaju veoma dragoceno vino za srpsku vinsku scenu, i to ne samo zbog oživljavanja gotovo nestale stare sorte.

Matalj Wine Art 3

Negotinski sovinjon blan i šardone dobro su znani ovdašnjim ljubiteljima upravo kroz Mataljeva vina. Sovinjon iz 2018. ima izraženu aromatiku i raskošnu citrusnu svežinu udomljenu u solidnom telu i umerenom alkoholu, dok je šardone ozbiljno strukturan, pun, nekako sočan i sa pristojnom završnicom u kojoj se tek nazire dodir drveta.

Konačno, kaberne Kremen Kamen, koji je ove godine za berbu 2016 po drugi put poneo naziv najboljeg crvenog vina Balkana na Balkans International Wine Competition u Sofiji, već je takoreći legendarno vino ovih krajeva koje vas iz berbe u berbu iznenadi raskošnim i višeslojnim aromama iza kojih se krije iznenađujuća svežina.

Sve u svemu, efektna prezentacija četiri vinska aduta koja su obeležila 2019. godinu u vinariji Matalj.

nazad na vrh

Srodni tekstovi