Slovenija slavila Decanterove medalje

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Slovenija slavila Decanterove medalje

Već šestu godinu u Ljubljani se okuplja poveliko društvo vinoljubaca da degustira i uživa u vinima koja su tog proleća ponela visoka Decanter priznanja. Šesti Salon Dekanterovih pobednika (Salon of Decanter Award Winners) održan u septembru mesecu okupio je stotinak nagrađenih etiketa od 42 proizvođača, većinom iz Centralne i Istočne Evrope, dok je domaćin za više od 200 gostiju bio vinski pisac i osnivač Belvin-a, prve vinske škole u Sloveniji, ali i sudija na Decanter (DWWA) nadmetanjima, Robert Gorjak, piše vinski magazin Decanter.

Naravno da su veliko uzbuđenje izazvala nagrađena vina iz Francuske i Italije, ali stiče se utisak da je fokus manifestacije Gorjak ipak usmerio na regionalne etikete iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, Severne Makedonije, BiH i Crne Gore.

Nije ni čudo, Gorjak je bio redovni član žirija Velikog testa Vino.rs u vreme naglog razvoja domaće vinske scene. I jako je bitno što je baš tada upoznao neka od najboljih srpskih vina da ih danas promoviše u svetu.

2 Robert Gorjak i Bet Vilard
Robert Gorjak i Bet  Vilard

Ono što se dogodilo na Velikom testu najboljih vina Srbije, ono što je sa sobom kao utisak poneo Robert Gorjak, koji će sutra da ocenjuje za Decanter, ili što su poneli Džejmi Gud ili Saša Špiranec, nesumnjivi autoriteti u svetu vina, apsolutno je jako važno - izjavio je tada Igor Luković, predsednik žirija 2013. godine.

I zato je danas, nazdravljajući i otvarajući ovaj Salon Frelihovim bronzanim Rose Brut 2013 penušavcem iz Dolenjske, Robert Gorjak izjavio:

- Zemlje Srednje i Istočne Europe skriveni su dragulji što čekaju radoznalog  zaljubljenika u vino koji ima želju gaziti stazom neugaženom. Mnogo je odličnih lokalnih sorti kao što su frankovka, furmint, malvazija istarska, plavac mali, prokupac, ribolla gialla, vranac i mnoge druge. Proizvodi se nekoliko neverovatnih vina s jasnim otiskom prstiju porekla i ukusom koji se ne može reprodukovati nigde drugde. Na ovom međunarodnom Salonu dobitnika nagrade Decanter imali smo veliku sreću da ih skupimo na jednom mestu i pokažemo profesionalcima i široj javnosti. Bio je to praznik za čula!

IRM 0289 920x612

Na Salonu su održana i dva masterklasa, i dok je Igor Luković, inače jedan od sudija sa Decantera pod motom Dragulji Balkana - iznenađenje ili realnost pojašnjavao nagli uspon vina Balkana, dotle je Bet Vilard (Beth Willard), predsednica žirija DWWA za Severnu, Centralnu i Istočnu Evropu provela prisutne kroz čak pet nosilaca platinaste medalje i šest dobitnika zlata.

Treba napomenuti da je ove godine slovenačkim vinarijama pripalo po četiri platinasta i isto toliko zlatnih priznanja, ali je već samo pojavljivanje vinarija iz Srbije na ovom skupu, i njihovih vina: Temet Dobra Godina, Virtus Prokupac, Vista Hill Red Reserve, Zvonko Bogdan Campana Red, dokaz da se na ovdašnju vinsku scenu gleda sa sve većom pažnjom, razumevanjem, pa i respektom.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama