Najskuplje bure na svetu

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Najskuplje bure na svetu

Najskuplje bure na svetu klasične Bordo-barik zapremine od 225 litara nije od francuskog, američkog, mađarskog, slavonskog niti srpskog hrasta već od kristala, a izrađeno je u čast proslave četiri veka postojanja vinarije Château Lafaurie-Peyraguey u Soternu u Francuskoj.

Bure je napravio čuveni art studio Lalik (Lalique), ono neće dodati arome vanile, kokosa, kafe ili začina vinu koje u njemu odležava, ali će zato svakako privući pažnju svakome ko ga pogleda (pa se i ogleda u njemu). Ručno je rađeno dve godine i na njega je utrošeno 2.000 radnih sati kako bi se u kristalu i staklu dočarao utisak drveta. Okovano je kožnim obručima, veoma osetljivo i teško preko 400 kilograma, zbog čega nije predviđeno za pomeranje. I nije namenjeno starenju vina, ali nemojte se razočarati – ono zaista sadrži vino koje se tokom odležavanja harmonizuje kao u džinovskoj boci!

najskuplje bure 01
Vinarija i dvorac, Château Lafaurie Peyraguey

U taj super-magnum uliveno je zamamno belo vino Sauternes 2013, iste godine kada je Château Lafaurie Peyraguey kupio današnji vlasnik, Švajcarac Silvio Denz, ujedno i vlasnik čuvenog brenda stakla i kristala Lalik. I baš kao što se predivna medena boja vina sotern savršeno uklapa u kristalne nijanse ovog bureta, tako se prepliću priče o čuvenom dizajneru dragulja i stakla Rene Laliku i šatou Lafaurie Peyraguey koji vekovima proizvodi vrhunska i jedinstvena sotern vina Bordoa.

Inače, u bogato uređenom dvorcu vinarije nalazi se i luksuzni hotel, sve je ukrašeno Lalik umetninama, a ova je firma, uz najskuplje bure, proizvela i specijalni kristalni vinski asesoar koji se može videti pa i kupiti: list semijona, grozd, zlatnu vinsku kap, petolitarski jeroboam, plutani (kristalni) čep, pa i providni kristalni kovčeg za šest boca čuvenog soterna iz ovog vinskog dvorca.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama