Kanon otvorio vinska vrata Brazila

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Kanon otvorio vinska vrata Brazila

Brazil je srdačno prihvatio dvočlanu vinsku reprezentaciju Srbije u svoje vinsko naručje pa će se, pošto je izvoz dogovoren, vina smederevske vinarije Jeremić i potrkanjske vinarije Jović, odavno kod nas prepoznata po visokom kvalitetu, uskoro piti u zemlji kafe i fudbala, gde se vinska scena polako, ali neminovno razvija.

Vinari Slavoljub Jeremić i Saša Jović nisu se turistički zaputili u Južnu Ameriku već iza svega stoji jedna prava vinska priča. Naime, svetski rekorder po broju pobeda na svetskim šampionatima u radio amaterizmu, hobiju inače veoma popularom u Brazilu i bivši ambasador Srbije u toj zemlji, poneo je pre nekoliko godina bocu vina Kanon 2015 Jeremić kao poklon prijatelju u Sao Paolo. Nekoliko meseci kasnije, taj prijatelj ovu bocu poklanja vlasniku jedne ugledne vinske firme  koji povremeno organizuje interni skup sastavljen od somelijera, enologa i vinskih kritičara, gde se degustiraju i ocenjuju raritetna vina iz Francuske, Italije, Španije, Portugalije, Čilea koja su po ceni daleko iznad 50 dolara. Eto, tako se i Kanon 2015 našao u tom dobrom društvu iako košta daleko manje.

jeremic brazil

I nije se obrukao, naprotiv! Posle godinu dana u buretu i dve u boci taman je ušao u pravu kondiciju, pri čemu su mu možda odgovarali klima i društvo pa se isprsio na drugom mestu po kvalitetu u toj prestižnoj konkurenciji. I naravno, privukao pažnju uvoznika, te se slobodno može reći da je baš Kanon otvorio vrata srpskim vinima u Brazilu. Ali to je bio samo početak…

Priča je nedavno konkretizovana tokom devetodnevnog putovanja Jeremića i Jovića u Brazil gde su organizovane posete i prezentacije vina sa uvoznikom i potencijalnim vinskim kupcima.

- Veliku pomoć su nam pružili naši ljudi u Brazilu i njihovi prijatelji Brazilci. Bili smo u Rio de Žaneiru, Kuritibi, Kasias de Solu, Sao Paolu, Grenadi, sve do Porto Alegrea… Bukvalno smo oduševljeni tom zemljom i ljudima – prepričava Slavoljub Jeremić prve utiske.

jeremic brazil 2

Tvrdi da su Brazilci otvoreni za saradnju, uvek lepo raspoloženi i nasmejani, izuzetni domaćini.

- Ne bave se političkim pitanjima, pa je za njih Jugoslavija i dalje veliki svetski brend. Potpuno je jasno da nismo svesni šta smo to nekada imali. Inače, vina su kod njih u razvoju potrošnje, prisutni su svi svetski brendovi, a od sada će brazilska vinska karta biti pojačana smederevskim i knjaževačkim teroarom. I onda će samo vreme pokazati dalje pravce vinske saradnje. A za mene i Jovića, ono što je možda i bitnije od prodaje jeste ostvareno novo prijateljstvo u kome po gostoprimstvu, Brazil vodi sa 1 : 0. Pa sad jedva čekamo revanš kod nas, da makar izjednačimo rezultat, što posle neverovatnog sadržaja i doživljaja u Brazilu, svakako neće biti lako.  

jeremic brazil 3

I tako, ode Kanon preko „bare“, a sa njime i Jovićeva Višnjica za koju su u Brazilu utvrdili da odlično ide uz čuveni njihov penušavac Pedrucci.

Istina je da je Brazil zemlja fudbala, ali očito da dolaze neka nova vremena kad će i fudbal sve bolje ići uz čašu vina, pa nas neće začuditi da se etikete Jeremić i Jović nađu baš u VIP loži na čuvenoj Marakani, a kasnije i neke druge srpske etikete kojima su Kanon i Višnjica utrli put ka ovom udaljenom vinskom tržištu.

nazad na vrh

Srodni tekstovi