Uspeh srpske kadarke u Mađarskoj

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Uspeh srpske kadarke u Mađarskoj

Vinarija Tonković, jedina koja se u Srbiji praktično bavi isključivo sortom kadarka, postiže zapažene rezultate na vinskoj manifestaciji Kadarka Salon Invitation Wine Competition koja se već 10 godina održava u Mađarskoj.

Iako je sorta najverovatnije potekla iz okoline Skadarskog jezera, odakle je na svom putu preko Negotinske krajine i Bugarske donešena na sever, Mađari je smatraju svojom, a u Srbiji je nekako ostala izvan fokusa naših vinogradara i vinara, ne zbog kvaliteta, već zahtevnosti u vinogradu.

Na upravo završenom 10. Kadarka Salon Invitation Wine Competition u Budimpešti predstavljeno je 27 etiketa svih stilova i boja ovog vina, najviše iz regije Kunság, a iz Srbije samo vina iz vinarije Tonković, od kojih je premijum vino Rapsodija 2014 zauzelo drugo mesto u ukupnom plasmanu.

Ovo ocenjivanje radi se po nešto drugačijem sistemu od ostalih, ne ocenjuje se na skali do 20 ili 100 poena, već sudije u panelu daju ocene od 1 do 5, s tima da najniže ocene dobijaju vina koja su im se posebno dopala, tako da je ukupni pobednik etiketa sa najmanje bodova! I ne dodeljuju se medalje, već se proglasi šampion i zvanično pomene pet najbolje ocenjenih etiketa, gde se ove godine Rapsodija plasirala odmah iza šampiona, ali i prethodne, u konkurenciji čak 55 etiketa, Rapsodija 2013 bila je među prvih pet. 

Mladen Ciric 6
U fokusu vinarije Tonković nalazi se očuvanje sorte kadarka, Mladen Ćirić

Zbog čega je na Salon poslato vino iz berbe 2014, koja je gotovo svuda u svetu bila među najslabijima u poslednjih nekoliko decenija, pitamo Mladena Ćirića, predstavnika vinarije Tonković?

- Ovo nije klasično nadmetanje, već želja da se očuva interesovanje za sortu kadarka, uživa u tim vinima, pa na kraju i uporede. Berba 2014. godine kod nas je uticala samo na količinu roda. On je bio značajno manji, ali je zato kvalitet grožđa bio odličan, kao i vino iz te berbe, a upravo je ona sad na tržištu i nije bilo razloga da šaljemo neku drugu. Jednostavno, interesovalo nas je kako se kotiramo u konkurenciji sa mađarskim kadarkama na njihovom terenu. Pritom, izazvali smo veliko interesovanje domaćina jer su mađarske kadarke uglavnom mlade, puno je roze vina, a naša je jedna od retkih koja je bila i u drvetu. Takođe, za njih je raritet da vino od kadarke bude staro pet i više godina, pa mislim da je krajnji rezultat u potpunosti opravdao ideju i upornost osnivača vinarije Ignacija Tonkovića da se posveti očuvanju ove sorte na našim prostorima.

Inače, za šampiona Salona kadarke 2019 proglašeno je vino Therapia Kadarka 2016 vinarije Polgár iz Vilanjija.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama