Kako su nastali Adam i Eva

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Kako su nastali Adam i Eva

Publika će na predstojećem vinsko-muzičkom spektaklu Wine Garden, koji će se održati 15. i 16. juna u Botaničkoj bašti u Beogradu, imati priliku da premijerno proba vina Adam i Eva, nove etikete vinarije Milijan Jelić. Igrom sudbine, ova dva vina koja nose naziv prvih stanovnika nebeskog rajskog vrta biće tako predstavljena široj javnosti u beogradskom rajskom vrtu u centru grada!

Milijan
Vina iz rajskog podneblja, Milijan Jelić

U pitanju su vina na koja je vlasnik vinarije Milijan Jelić izuzetno ponosan.

- Adam i Eva su vrhunac mog istraživanja u vinu. Po prirodi sam tragalac u životu, a pošto su ljudi božiji vinograd, Adam i Eva su simbol tog božanskog vinograda. U istom kontekstu, ova vina donose dodir rajskog podneblja Balkana, Srbije i Pocerine, gde se vinogradi nalaze. Inače, najradije bih u vinariji pravio samo dva vina – crno i belo! Crni Milijan i Beli Milijan! Možda jednog dana to i bude tako – kaže Jelić, čija je vinarija proglašena za najbolju u Srbiji 2017. godine.

Adam i Eva 8

Adam je crvena kupaža merloa i kameničanke, što je lokalni naziv za prokupac, a posebno je zanimljivo da su u flaši različite berbe koje su Jelić i njegov tehnološki tim iskombinovali u podrumu iz različitih tankova i buradi, gotovo kao što se pravi škotski blend viski!

- Ideja je da se ne ograničimo na sortni sastav, niti na to da li je neko vino bilo u buretu ili ne, koliko je odležavalo, koja je berba... Kupažiramo prema trenutnoj kondiciji vina i prema onom šta imamo u podrumu. To je vino bez formule!

Adam i Eva 12

Po istom principu nastala je i Eva, bela kupaža sovinjona, šardonea i pino griđa, u kom srazmeru – ne zna se! Zna se da su sva tri vina od kojih je sastavljena odležavala samo u inoksu i da je ovde, za razliku od Adama, svo grožđe iz iste berbe, te da bi u budućnosti u njen sortni sastav mogla da uđe i morava.

Da li više voli Adama ili Evu, pitali smo na kraju?

- Više sam za Evu, ali što se vina tiče volim oboje. U stvari, više pijem Adama!

Foto: Ivana Čutura i arhiva

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama