Šumadija puna noviteta

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Šumadija puna noviteta

Festival šumadijskih vina održava se 8. i 9. juna po šesti put u krugu Kraljeve vinarije na Oplencu. Brojni zanimljivi sadržaji upotpuniće ove godine manifestcaiju iza koje stoji Udruženje vinara Šumadije, a biće posebno zanimljiv dolazak vinara i vinskih stručnjaka iz Italije.

press 1322
Ambiciozan program 6. Festivala šumadijskih vina: Veselin Despotović, predsednik Udruženja vinara Šumadije, Dragan Reljić, upravnik Zadužbine Kralja Petra na Oplencu i Božidar Aleksandrović

Festival se prema tradiciji najavljuje prvog dana u 15 časova zajedničkom umetničkom izložbom u Vinogradarevoj kući kraj ulaska u kompleks na Oplencu. U toj kući je stanovao prvi kraljev vinogradar Sava Brkić, koji je u Šumadiju došao iz Dalmacije, a artističku proslavu grožđa i vina, čiji je uvodni deo posvećen prošlogodišnjem dobitniku nagrade publike, slikaru Vasi Dolovačkom, kome će pored plakete biti uručen i paket Šumadijske ružice, otvara slikar Nebojša Savović Nes.

Početak vinskog dela zakazan je za 17 časova ispred Kraljeve vinarije, gde će prisutne pozdraviti predsednik Udruženje vinara Šumadije i vlasnik vinarije Despotika Veselin Despotović, kao i Erih Kosuta (Cossutta), predsednik italijanske asocijacije industrijalaca Confindustria Srbija, dok će zadovoljstvo da svečano otvori Festival imati jedan od najcenjenijih pisaca s ovih prostora Matija Bećković.

Veselin Despotovic 1
Festival će biti prilika i da se svečano prime novi članovi: Veselin Despotović, predsednik Udruženja vinara Šumadije

Uz brojne već poznate vinarije šumadijskih prostora veliku radoznalost izaziva i prvo pojavljivanje novih vinara i članova Udruženja, vinarija Eden iz Ranilovića, Vladimir iz Banje i Trilogija iz Kragujevca, čija su vina već ovenčana svetski vrednim priznanjima. Predstaviće se i novi enolog Udruženja Tanja Čanović, dok u 18 časova kreću zanimljive radionice u sali Kraljeve vinarije. Tu će biti predstavljena iskustva italijanskih vinara, organizacija i stručnjaka na popularizaciji vinske proizvodnje i kulture u svetu.

Uz učešće Veselina Despotovića kao moderatora, dr Alberto Matiaci, profesor marketinga sa Rimskog univerziteta, govoriće kako marketing može pomoć́i vinu i kako izvršiti vrednovanje sopstvene teritorije.

O načinima oganizacije i merenju efekata sajamskog predstavljanja govoriće Otavio Kađano (Cagiano) de Azevedo, generalni direktor Federvini, italijanske industrijske federacije Konfindustrija, proizvođača, izvoznika i uvoznika vina i alkoholnih pića.

Svoje stavove na temu „Očuvanje tradicije kroz udruživanje lokalnih proizvođača“ izneće Vito Iakono iz vinarije Pietratorcia, s ostrva Ischia u Napuljskom zalivu , dok će poslednju od četiri prezentacije koje će trajati do 19:30 časova imati Mikele Zanardo, enolog i predsednik italijanskog nacionalnog Odbora za vino. On će okupljenima izneti ono što nas sve mnogo zanima, a to je italijanski doživljaj šumadijskih vina!

topola 2
Festival šumadijskih vina danas je jedna od najvrednijih vinskih manifestacija Srbije

Tokom festivala goste će zabavljati džez kvartet Lesandrum, dok je zajednička večera zakazana nakon manifestacije u restoranu Tarpoš.

Narednog dana, koji je inače i Dan otvorenih podruma, od 9 do 12 časova planiran je obilazak kompleksa na Oplencu i Kraljeve vinarije. A da su promene u vinskoj Šumadiji očigledne i sve brže, ukratko je objasnio Božidar Aleksandrović, vlasnik vinarije Aleksandrović, na pres konferenciji u povodu najave festivala:

- Kada smo pre desetak-petnaest godina pričali ljubiteljima vina da kupuju brda Šumadije, da krče i privode nameni zemljište, da sade vinograde i otvore vinarije, to je tad izgledalo kao misaona imenica, a danas je to postala stvarnost.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama