Decanterovo veliko iznenađenje

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Veliki međunarodni uspeh, Momčilo Trišić sa sinom Goranom Veliki međunarodni uspeh, Momčilo Trišić sa sinom Goranom

Srebrna medalja i čak 94 poena na ovogodišnjem Decanteru za vino DiMASiD 2013 malo poznate srpske vinarije Trišić iz Vranića verovatno je najveće, a samim tim i najprijatnije iznenađenje za vinsku scenu Srbije s ovog prestižnog ocenjivanja. Rezultat izgleda još bolje ako se zna da je ovo praktično prvo vino stvoreno iz vinograda Trišića, te da je Decanter u svojoj istoriji svega četiri vina iz Srbije do sada ocenio s više poena!

Koliko god vest iz Londona bila senzacionalna, DiMASiD 2013 je u proteklih nekoliko godina, od kada ga vlasnik šalje na sajmove i ocenjivanja, osvojio još nekoliko visokih priznanja, doduše ne tako zvučnih kao što je Decanter, ali se već tu dalo naslutiti da izaziva pažnju stručnjaka. Na prvom ocenjivanju u „Jugoinspektu“ vino je dobilo zlato, baš kao i kaberne sovinjon Trišino vino 2013, da bi ubrzo zatim obe etikete osvojile zlato i na sajmu u Novom Sadu. Prvi veći uspeh izvan Srbije vinarija je imala u Hrvatskoj, gde su takođe oba njena vina proglašena pobednicima u respektabilnoj konkurenciji na manifestaciji Gator Fest 2017. Zlatna priča za obe etikete nastavljena je i na Beowine Fair u Beogradu 2018. godine, kada je Trišino vino proglašeno i za apsolutnog šampiona.

- DiMASiD 2013 je naizgled sve ove godine malo kaskao na ocenjivanjima za Trišinim vinom, po pravilu dobijao nešto slabije ocene, ali sam od starta bio ubeđen da će jednoga dana pokazati pravo lice – kaže Momčilo Trišić.

Trisic 1
Brojna priznanja za kvalitet, Trišino vino 2013 i DiMASiD 2013

Vinograd iz kojeg dolazi grožđe za oba vina podignut je u dve faze, kaberne sovinjon i šardone posađeni su 2008. godine, a tri leta docnije merlo, kaberne fran i rajnski rizling. U vinu DiMASiD nalazi se 75 procenata kabernea, gde su blendirane prve tri berbe, od 2011. do 2013. godine, dok su merlo (20 %) i kaberne fran (5 %) iz 2013. godine. Napravljeno je ukupno oko 1.800 boca.

U ovom trenutku, ovo je peta godina kako DiMASiD 2013 odležava u bocama. Prvih pola godine vino je provelo u inoksu, a nakon toga 15 meseci u barik buradima od srpskog hrasta, od dva proizvođača – Žika Đorić je iskoristio hrast sa Medveđe, a Milovan Lazarević sa Jastrepca.

Inače, Trišić još dodaje da vino nikada nije posebno spremao za ocenjivanja („kao što većina vinara radi“), nego je uvek uzimao sa gomile i slao.

- Moje vino je jednostavno svuda potpuno isto: u restoranu, vinoteci, u mom podrumu...

A kada smo kod podruma, recimo i to da se vinarija Trišić zvanično otvara tek sredinom juna ove godine. Ko zna, možda do tada i ostane neka flaša ovih vina koja će moći tamo da se kupi...

Posveta unukama

Lep detalj u čitavoj priči o uspehu ovog vina je naziv DiMASiD, koji u stvari predstavlja posvetu u vidu akronima koju je deda Triša ostavio uničicama: Deda i Milica, Anja, Sofia i Dunja!

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama