Temetova zlatna rezerva

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Temetova zlatna rezerva

Od svih vinarija iz Srbije vinarija Temet osvojila je najviše medalja na ovogodišnjem ocenjivanju Decanter u Londonu, a posebno interesovanje pobudila je zlatna medalja i 95 poena za crveno vino Tri Morave rezerva 2016 Temet čija se premijera očekuje tek na jesen.

Uz činjenicu da je ovim vinom osvojeno i prvo Decanterovo zlato za neku srpsku autohtonu sortu, to je ujedno i prva etiketa s oznakom „rezerva“ iz vinarije vlasnika Nebojše Aleksića koga smo zamolili da nam kaže nešto više o ovom uspehu vinarije iz Lozovika.

- Najvažnije je napomenuti da se radi o vinu u kojem prokupac učestvuje sa blizu 50 procenata u kupaži sa sortom kaberne fran i koje je nakon fermentacije sazrevalo u srpskom i francuskom bariku 20 meseci, a zatim u boci – kaže Aleksić. – Posebno nas raduje to što je grožđe iz mladog vinograda, te njegov pun potencijal tek treba očekivati. Inače, verujem da je ključ uspeha ovog vina teroar, odnosno podneblje u kojem je nastalo. Ne umanjujem vrednost tehnologije, ali za crvena vina to je jednostavno tako. Možda se to neće dopasti tehnolozima, ali mislim da je krajnje vreme da u Srbiji počnemo pričati o pozicijama vinograda, klonovima, zemljištu i radu u vinogradu. Taj iskorak nam je svima potreban ako želimo da Srbiju pozicioniramo kao ozbiljniju vinsku regiju. U Temetu smo mnogo radili prethodnih godina na ovu temu, te ćemo u narednom periodu posvetiti pažnju edukaciji tržišta i razumevanju da se vino ipak rađa u vinogradu. I zato ponavljam, Tri Morave rezerva 2016 bez sumnje je vino teroara Jagodinskog vinogorja, Lozovika, odnosno mesta gde Šumadija ljubi Pomoravlje. Treba reči i to da smo pre nekoliko godina delimično promenili tim u vinariji, što je i donelo nove ideje i pristupe u pravljenu vina, te da u tom smislu očekujemo još pozitivnih pomaka i za ovo vino, ali i prokupac generalno.

U vinogradu
Iza svakog vina leži timski rad: Fransoa Havijer Gabori, konsultant u vinariji Temet, vlasnik Nebojša Aleksić i tehnolog Milica Cučuć

Iskoristili smo priliku da vlasnika vinarije pitamo i šta se dešava s belom verzijom rezerve Tri Morave, za koju smo takođe čuli da postoji u njihovom podrumu.

- Dobro ste čuli, iako te informacije ne bi smele da budu tako dostupne. To vino, bela „rezerva“ je takođe drugačije, ali ćemo o njemu govoriti na jesen. Samo ću reći da se radi o vinu od sorte tamjanika proizvedenom po tehnologiji crvenih vina.

Obe Temetove „rezerve“ pokazatelj su da se u ovoj vinariji sve više pažnje pridaje autohtonim sortama i specifičnosti teroara, a to bi uskoro trebalo da se odrazi i na njihova već poznata i cenjena vina s etiketom Ergo, za koja Aleksić kaže da će od sledeće godine doživeti nekoliko promena, kako u redizajnu, tako i u filozofiji.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama