Kadarka Tonković osvaja Evropu

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Kadarka Tonković osvaja Evropu

Etiketa Fantazija, vino od sorte kadarka iz vinarije Tonković čini se da će biti crveni letnji vinski hit ove godine u Crnoj Gori, ali i ne samo tamo.

Realnost a ne fantazija, bio je lagani ulazak ove etikete u superluksuzni resort-naselje Dukli u Budvi, što je donekle iznenadilo čak i direktora prodaje vinarije Tonković, Mladena Ćirića. Jer to je prvo i jedino pojavljivanje ove sorte na crnogorskom primorju do sad, a Dukli (Dukley Hotels & Resorts) predstavlja potpuno zatvorenu celinu s posebnim plažama za VIP osobe i stotinama apartmana koji staju od preko pola, pa do nekoliko miliona dolara. U svakom apartmanu čeka vinska karta, tako da je čitav kompleks zapravo svojevrsni hotel, a za odličan prijem kadarke zaslužna je kompanija BNM Wine Traders koja od prošle godine na ovom području predstavlja srpske vinarije Tonković, Deurić i Despotika.

mladen ciricVinarija Tonković je u velikoj tržišnoj ekspanziji, direktor prodaje Mladen Ćirić

- Prva, probna količina za Crnu Goru krenula je prošle godine – kaže Ćirić. – I kadarka se super pokazala kao lagano crveno vino koje pritom, istorijski, potiče sa Skadra, čime se povezuje i ideja lokalnog vina, lokalne sorte. Kako se bliži letnja sezona predložio sam da se služi malo hladnije, između 10 i 12 stepeni Celzijusa, a u njemu može da se potom uživa uz hranu ili bez nje.

rose

Nakon svečanog otvaranja u restoran Dukley Beach Lounge u okviru risorta, krenula je prodaja Fantazije isključivo na flašu i to po ceni od 45 eura. Međutim, kako se ovde nalazi veći broj plažica gde se na samoj obali priprema ono što je preko noći izvađeno iz mora, a uz ribu i morske plodove pije samo vino, tu se Fantazija može popiti i na čašu.

dukley hotel resort
Tonković kadarka za goste Dukley Hotels & Resorts

No, uz brojne druge restorane i hotele, od Moskve u Budvi, do resorta Aman na Svetom Stefanu, Fantazija nije jedina kadarka Tonković u Crnoj Gori. U zalivu Trašte, 14 kilometara od Kotora nalazi se Chedi Luštica Bay, novootvoreni grad-hotel sa pet zvezdica za koji tvrde da je najbolji u Crnoj Gori, pri čemu je objekat Chedi lanca u Švajcarskoj, prema mišljenu brojnih kritičara i najbolji hotel na svetu. Upravo ovde, na obe plaže Chedi resorta piće se Rose Tonković od kadarke na čašu, baš kao što će i Rose i Fantazija biti dostupni na čašu u restoranu Bonaca, najboljem kotorskom ugostiteljskom objektu prema vodiču Trip Advisor.

Chedi Lustica Bay
Vina srpske vinarije iz okoline Palića biće ovog leta dostupna i u superluksuznom risortu Chedi Luštica Bay

- Do sad su u Crnu Goru od početka godine otišle dve palete proizvoda, a prema najavama nadamo se da će do kraja godine biti izvezeno između tri i četiri hiljade boca – tvrdi Mladen Ćirić i dodaje da priprema etikete Fantazija i Rapsodija za odlazak u Beč na takozvani Beogradski Salon Vina koji se 23. maja održava u prestonici Austrije.

- Ovaj salon nam je bitan s te strane što je ipak najveća srpska dijaspora u Beču, a biće tu i dosta ljudi iz Subotice i okoline koji nas već prepoznaju. Osim toga, ove godine nam je Vojvodina pokrila troškove učešća na ovom događaju, što nije zanemarljiva činjenica.

Ali najveći izvoz zapravo se očekuje u pravcu Francuske, gde je 2.000 boca već otišlo za Bordo, u čuveni Muzej vina La Cite du Vin gde se i prodaje, pa će sudeći prema najavama do kraja godine količina biti duplirana, a kadarka uvrštena u pojedine restorane u najvinskijoj regiji sveta.

Kadarka na 360 stepeni

Vina vinarije Tonković mogu se piti i u čuvenom dubrovačkom restoranu s Mišlenovom zvezdicom Restaurant 360º, odakle se sa zidina drevnog grada pruža jedinstven pogled na pučinu. Inače, zahtev da se baš ta kadarka uvrsti na vinsku kartu stigao je direktno iz restorana, gde je vino očigledno naišlo na odlične recenzije.

nazad na vrh

Srodni tekstovi