Srpska vina koja će obeležiti proleće 2019

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Srpska vina koja će obeležiti proleće 2019

Na sve dinamičnijoj srpskoj vinskoj sceni promene se dešavaju gotovo svakodnevno – nova vina, nove vinarije, novi stilovi, sorte, kupaže, nove metode, nova pakovanja... Sve ono što je potrebno da vinsko proleće 2019 bude uzbudljivije nego ikad!

Evo na šta bi valjalo obratiti pažnju kada ovih dana odete u restoran ili krenete da kupite neko vino za sebe i goste. Krenimo sa severa Srbije.

prolece 27

Vinarija Tonković iz okoline Subotice stekla je međunarodnu reputaciju vinima od sorte kadarka, koja su se u 19. veku služila na austrougarskom dvoru i koja je, prema predanju, posebno voleo slavni kompozitor Franc List. Ovog proleća na tržište izlaze dva njihova nova vina – prvi penušavac od kadarke, osvežavajuće i elegantno vino iz berbe 2014, te još jedan novitet od sorte kevedinka, zavodljivo, orginalno i lagano vino, sa svega 11,5 % alkohola.

Pravi mali kult među ovdašnji vinskim posvećenicima predstavljaju vina vinarija Maurer i Sagmeister, a među njihovim brojnim etiketama izdvojićemo za ovu priliku rizling Fodor 2017 Maurer i vino od sorte medenac beli Mezes Feher 2017 Maurer, te Lipolist 2017 Sagmeister i Devas Furmint 2017 Sagmeister. Ove su vinarije poznate i kao predstavnici proizvodnje vina na što prirodniji način, a kada smo kod tih i takvih vinarija u Srbiji, valja obratiti pažnju i na vina Bikicki, kao i na još dve jedine ovdašnje zvanično sertifikovane organske vinarije Imperator i Plavinci.

prolece 1

Fruška gora se često apostrofira kao riznica različitih sorti, a sve veći broj mladih vinarija doprinosi raznovrsnosti stilova srpskih vina. Rastuća popularnost rozea uslovila je da praktično svaka vinarija sada u svom portfoliju ima barem jedno roze vino, a za ovu priliku skrećemo vam pažnju na etiketu Roza Nostra vinarije Erdevik, već dve godine za redom najbolje roze vino Srbije, te potencijalno novi ovdašnji hit Rose Premium vinarije Vista Hill iz Šida.

Od mnoštva manjih vinarija s fruškogorske obale Dunava posebnu pažnju privlači mirisna Neoplanta vinarije Šijački, zatim kupaža sovinjona i italijanskog rizlinga pod etiketom Vagabundo beli vinarije Tri međe i oblak, a ako baš želite da probate italijanski rizling posebno vredan pažnje ovog proleća, pokušajte da pronađete etiketu Majstor i Margarita male vinarije Patkov podrum iz Krčedina.

prolece 23

Sa nešto veće nadmorske visine i iz znatno većih podruma stiže nekoliko vina na koja valja posebno obratiti pažnju. Prva su iz iriške vinarije Kovačević. U pitanju su dva vanserijska bela vina – Chardonnay S 2015 Kovačević, najbolje belo vino Srbije prošle godine, te Sauvignon S 2017 Kovačević, oba značajan iskorak u belom segmentu ove ugledne vinarije. Predstojeći lepi dani biće pravi trenutak i da se otvori flaša cenovno pristupačnih a kvalitetnih vina tipa proseko, koja dolaze pod etiketom Fresco.

Ovog proleća stiže i novitet iz vinarije Deurić, belo penušavo vino od sorte pino noar Princeps Brut Nature, koje će ozbiljno zaoštriti konkurenciju u tom segmentu na tržištu.

Što se Fruške gore tiče, obratite posebnu pažnju i na Sauvignon Blanc 2018 vinarije Vinum iz Sremskih Karlovaca, te na čitavu paletu belih lepršavo osvežavajućih vina mlade vinarije Komuna.

prolece 15

Na istoku uz obale Dunava glavnu reč vode dve vinarije iz Smedereva – Janko i Jeremić. Sva je prilika da će najsvežija Smederevka iz vinarije Janko udahnuti novi život sorti čija je reputacija brutalno urušena tokom nekoliko decenija industrijske proizvodnje vina najnižeg kvaliteta. S druge strane, sovinjon Sonata vinarije Jeremić već nekoliko godina spada, ne samo među najbolja bela vina Srbije, već i među najbolje istočnoevropske sovinjone!

U Negotinskoj krajini teroar posebno pogoduje crvenim vinima, ali tu su i odlični šardonei Terasa vinarije Matalj i Filigran Chardonnay manastirske vinarije Bukovo, oba vina kao stvorena za uživanje u svežim ukusima proleća

Šumadija je u poslednjoj deceniji postala stožer aktuelnog vinskog preporoda Srbije zahvaljujući pre svega nekolicini vinarija koje su u tom periodu stekle međunarodnu reputaciju. Za prolećno uživanje, ali i predstojeće leto, teško da može biti boljeg izbora od vina Trijumf Noir 2010 Aleksandrović, najboljeg penušavca Srbije za 2018. godinu.

Za ljubitelje ovdašnjih sorti, pravo osveženje biće Morava 2018 vinarije Despotika, a tu je i najbolje belo vino Srbije od autohtone sorte za prošlu godinu Tri Morave Vinarije Temet, ali i penušavac od tamjanike istog imena. Od novih imena, svakako treba pomenuti svežu i elegantnu tamjaniku mlade vinarije Zmajevac.

prolece 26

Tokom svega nekoliko godina, Vinarija Lastar izrasla je u jednu od najrespektabilnijih na aktuelnoj vinskoj sceni Srbije, a to je učinila pre svega odličnim vinima od šardonea, kako u osnovnoj liniji, tako i u barikiranoj, dok ovog proleća obavezno valja probati njihovu najnoviju etiketu Sauvignon-Viognier Triangl 2017 Lastar.

Kada je reč o novim vinima na tržištu Srbije, vinarija Milijan Jelić iz okoline Valjeva, inače pre dve godine proglašena za najbolju vinariju Srbije pustila je na tržište dve izuzetne kupaže, crvenu pod etiketom Adam i belu nazvanu Eva. Ovo su u ovom trenutku u Srbiji vina koja dolaze u sam vrh kada se uzme u obzir odnos kvaliteta i cene!

Po tradiciji, iz Župe dolaze najupečatljivije tamjanike, a pored onih već etabliranih s etiketama Čokot, Ivanović i Spasić, skrećemo vam pažnju i na tamjaniku Yotta.

Konačno, vinarija Doja je početkom proleća predstavila barikirani šardone, raskošan i elegantan, odličan primer spoja teroara i suptilnog uticaja drveta, koji već sada konkuriše za sam vrh najboljih belih vina ove godine u Srbiji!

Hmmm, ko će odoleti svim tim izazovima proleća!

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama