Prvi diplomirani vinski eksperti iz Srbije

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Prvi diplomirani vinski eksperti iz Srbije

Osnovni problem, odnosno najveća greška učinjena prema vinarstvu i vinogradarstvu Srbije u 20. veku bila je razdvojenost vinogradarstva i vinarstva na univerzitetu. Jednom rečju, Srbija nikada nije dobila akademski celovitog diplomiranog vinskog stručnjaka!

U brojnim razgovorima sa vinarima, vinogradarima, naučnicima, profesorima iz Beograda i Novog Sada uvek su apostrofirana dva glavna uzroka koji su negativno uticali na razvoj čitave vinske priče u Srbiji. Kao prvo, industrijalizacija nakon Drugog svetskog rata koja je devastirala domaće autohtone i druge sorte, izbacila u prvi plan one koje daju veći kvantitet, čime je praktično, ali i potpuno neopravdano, naneta šteta tim istim sortama poput rajnskog i italijanskog rizlinga. No, čini se da je još dublji i značajniji problem bio što se znanja o vinogradarstvu i onom što sledi u podrumu, pa i posle njega, nisu sticala na jednoj katedri, te sa univerziteta nije izlazio homo universalis po pitanju uzgoja grožđa, proizvodnje vina, a posebno prodaje. Jednostvno rečeno nismo imali ljude kompletne vinske kulture i menadžmenta. Diplomirani stručnjak tehnolog ili agronom zapravo bi tek u vinariji krenuo da „prepisuje“ i stiče znanja i iskustva, kako teoretska tako i praktična iz oblasti koju nije detaljnije pročavao, a koja bi vlasnik vinarije od njega u konačnom zbiru zahteva i očekivao.

Slavica
Šef Katedre za vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Slavica Todić

Slavica Todić, profesor i šef Katedre za vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, već se brojnim međunarodnim priznanjima za vina iz svoje vinarije Doja dokazala i u vinarskom delu priče, ali čini se da joj više od svake medalje znači ono što se trenutno dešava na fakultetu. Jer, nakon što smo se decenijama navikavali na ustrojstvo: vinogradar, zaštitar, tehnolog, vlasnik vinarije, ekonomista-distributer, čini se da smo na putu da konačno dobijemo kompletnog stručnjaka. Dakle, da li je na vidiku prvi enolog koji je diplomirao u Srbiji?

Srbija nikada nije dobila akademski celovitog diplomiranog vinskog stručnjaka!- Da - s osmehom potvrđuje Slavica. – Pokrenuli smo potpuno novi program, master akademske studije koji se zove Vinogradarstvo i vinarstvo. Prvi put u istoriji fakulteta objediniće se te dve oblasti, što jeste prirodno, ali eto, trebalo je jako mnogo vremena da prođe da se to i dogodi. Ovo je konačno bio odgovor na zahteve iz privrede da se oformi kadar koji će moći aktivno da učestvuje u kompletnom procesu, od formiranja vinograda, vinarije, od uzgoja grožđa do vina u boci. Ali i stručnjaci koji će moći da se bave i marketingom, trgovinom, brendiranjem. Prve generacije upisaće se 2020/21 godine, studije su jednogodišnje, a polaznici će steći bitna praktična i naučna znanja iz oblasti menadžmenta u vinogradu na svim nivoima, od zemljišta, vode, vodnog režima u vinogradu, ishrane loze, upravljanje špalirima...

Poljoprivredni fakultet 1
Stvaranje uslova za kompletnu edukaciju u proizvodnji i menadžmentu vina, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu

Prve generacije upisaće se 2020/21 godine, a polaznici će steći bitna praktična i naučna znanja iz oblasti menadžmenta u vinogradu na svim nivoima.Zanima nas kako će izgledati ove studije, koliko će stručnjaka izaći iz školskih klupa sa zvanjem diplomiranog enologa?

- Diploma nosi naziv Master vinogradarstva i vinarstva, jer u Srbiji zapravo i ne poznajemo pojam enologa, već samo diplomiranog tehnologa za proizvodnju vina koji se kasnije kroz praksu usmerava da se bavi baš enologijom. Mogućnost upisa imaće svako ko završi osnovne akademske studije, bilo da je to pravo, političke nauke, arhitektura, farmacija, a ne samo naši studenti, pa smo i program koncipirali tako da imamo uvodni deo, kako bi oni koji nisu studirali vinogradarstvo mogli da se uključe. A biće interesantnih predmeta vezanih za projektovanje vinograda i vinarija, pa je i akcenat na organskoj i biodinamičkoj proizvodnji grožđa i vina. Poseban deo zauzimaju teroari sveta, gde studenti dobijaju uvid u raznolikost teroara regiona, kako se prema tim teroarima prilagođava sortiment, agrotehnika. Pravićemo degustacije gde će se videti tipične raznolikosti rada na vinu u zavisnosti od sorte. Na kraju sve zaokružuju saznanja iz menadžmenta biznisa, marketinga, prodaje i brendiranja. Biće tu profesora po pozivu sa drugih fakulteta i iz inostranstva, ukratko, jako lep program i dosta je njih već zainteresovano. Zasad je kvota o kojoj se priča 24 studenta.

Srbija ce konacno
Srbija će konačno dobiti adekvatan naučni kadar za rad u vinogradima i podrumu

Profesorku Todić podsećamo da u Srbiji uz diplomiranog enologa nemamo ni sertifikovana organska vina, pa zbog čega se onda fokus na ovim studijama usmerava ka toj vrsti proizvodnje?

- Proces prelaska sa konvencionalne na organsku proizvodnju traje tri godine, ali mislim da to postaje sve interesantnije, pa se čak i u Srbiji sve više ljudi zanima. Evo, i moja ćerka Mina je na master studijama i bila je na praksi u biodinamičkoj vinariji Korenika & Moškon u Istri, dok će na drugoj godini to raditi u biodinamičkoj ili organskoj vinariji u Italiji. Kada se vrati nadam se da ćemo krenuti proces prelaska na organsku proizvodnju i kod nas u vinariji Doja, a onda je sledeći korak biodinamika.

Po svemu sudeći, srpsko vinarstvo je spremno za otvaranje novog poglavlja!

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama