Druga mladost Helvecije u Vršcu

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Druga mladost Helvecije u Vršcu

Da li to Vršac ubrzano vraća staru vinarsku slavu, zapitaćete se kad pročitate ove redove? Čini se da je tako, a lokomotiva novog projekta svakako je Rodoljub Drašković, vlasnik kompanije Swisslion, koji je nakon kupovine Vršačkih vinograda krenuo u radove na rekonstrukciji objekta Helvecija u Vršcu.

Helvecija je stari vinski podrum koga je 1880. godine podigao švajcarski trgovac vinom Štaub u periodu kada je Vršačko vinogorje bilo najveće u Ugarskoj, a po nekim podacima i u Evropi. Prema najavama, ovo će biti ekskluzivan turističko-vinski objekat jedinstven u zemlji i regionu.

spahelvecija5p

Od kada je kupio Vršačke vinograde 2017. godine, Drašković je sagradio potpuno novu vinariju kapaciteta za 5,5 miliona litara vina, opremljenu najmodernijom opremom, gde se već sada odvija sva proizvodnja. Što je još bitnije, aktivno se ulaže u obnovu i podizanje novih vinograda, pa je samo tokom 2018. godine podignuto 75 hektara novih zasada po najsavremenijim tehnološkim principima.

helvecijarestoran7p

A kad je reč o podrumu Helvecija koji je u ovom trenutku još uvek veliko gradilište, vinska istorija Vršca, uz Guduricu i druga vinska sela u okolini, odavno je zaslužila unikatni objekat i posebno mesto za opuštanje i uživanje u vinima, kako Vinarije Drašković što je brend pod kojim se trenutno nalaze četiri etikete, ali isto tako i drugim domaćim proizvođačima. Kad bude završen, vinski kompleks Helvecija biće idealan spoj ponude za svakog vinskog turistu.

Soba A sprat 1

U podrumu će se nalaziti luksuzni restoran i vinoteka u vinskom ambijentu, potom originalni spa centar sa saunom, turskim kupatilom i đakuzijima u vinskim buradima, na spratu će biti ekskluzivni restoran sa pozornicom gde će se odvijati kulturni i zabavi sadržaji, koncerti, predstave, filmske večeri, a tu su i muzejska postavka posvećena vinu i vinogradarstvu ovog područja, kao i luksuzne smeštajne jedinice.

vinarijahelvecija11p
nazad na vrh

Srodni tekstovi