Topla klima smrt za ledena vina

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Topla klima smrt za ledena vina

Kanada, najveći svetski proizvođač čuvenih, skupih i neodoljivo slatkih ledenih vina (Eiswein ili Ice wine), u velikom je problemu zbog sve očiglednijih klimatskih promena.

Naime, da bi se ledena berba obavila kako treba i ispoštovale propozicije za dobijanje vrhunskih desertnih neophodno je da se dehidrirano grožđe bere u apsolutno smrznutom stanju, što znači pri temperaturama od minimum - 8 stepeni Celzijusa. A sve to kako bi bili sigurni da se voda u grožđici, u obliku leda, odvojila od nakupljenog šećera čime, se postiže nedostižni koncentrat slasti i aroma kad se led odbaci.

icewinesocial

U vinariji Piliteri u kanadskoj državi Ontario, koja godišnje proizvede oko 300.000 litara ovakvog vina i gde bi berbu obično obavljali krajem decembra, tvrde da je trenutak za ulazak u vinograd sve neizvesniji. To jasno pokazuju podaci da je u januaru 1977. godine bilo čak 26 dana sa pogodnim temperaturama za branje smrznutog grožđa, dok se od 2007. naovamo taj broj sveo na svega – tri! Inače rod propada. Konkretno, 2002. godine postojala su samo dva pogodna dana, a kako u tako kratkom roku nije bilo moguće obrati grožđe ručno, u potpunosti se prelazi na mašinski pristup, što nikako ne doprinosi vrhunskom kvalitetu.

I to nije sve, studije pokazuju da zbog naglih klimatskih promena loza, inače prilagođena surovim uslovima severa, gubi lagano sposobnost preživljavanja pa promrzava i rod je sve manji.

Za industriju ledenog vina koja u kanadskoj ekonomiji učestvuje sa preko šest milijardi dolara godišnje, ovi podaci izazivaju veliku nervozu. Pogotovo kad iznesu činjenicu da je njihova jedina konkurencija u Ice wine ligi bila ona iz Evrope, ali da poslednjih šest godina evropske vinarije zbog sve toplijih zima više ne prozvode ledeno vino u ozbiljnijim količinama.

ice wine grapes

Kako odgovoriti ovom globalnom prirodnom izazovu? Tako što neke vinarije umesto dosadašnjih zasada autohtonih loza, kakva je sorta vidal blan pogodna za ledenu berbu, ubrzano sade sanđoveze i nebiolo, spremajući se da zaborave na ledena vina i pređu na standardnu proizvodnju!

Takođe, Kanada je ogromna zemlja, pa neki već biraju mesta i pozicije za vinograde daleko severnije gde će preneti kompletan vinski ledeni biznis.

Oni pesimistični, kao u vinariji Harbour koja sada prvi put od 1999. godine nije proizvela ledeno vino, sa tugom priznaju da nemaju zaliha da preguraju do naredne berbe. A i nje, sa ovim vremenskim promenama, ko zna da li će biti.

icewine vino

Optimisti se dovijaju kako znaju, pa je u vinskom rejonu Nijagara iskorišćena prva ledena noć u godini, još 22. novembra prošle godine da bi obavili berbu. Ali to grožđe ne sadrži dovoljno šećera i komponenti da se proizvede kompleksno ledeno vino kao ono od grožđa koje je prošlo nekoliko procesa smrzavanja pre berbe i na koje je tržište naviklo.

Ledena berba predstavlja oduvek veliki rizik za proizvođača i baš zato su takva vina jedinstvena. No čini se da u ovom slučaju, prava borba tek predstoji.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama