Srpski nebiolo

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Srpski nebiolo

Na predstojećem Grand Tasting vinskom spektaklu, zakazanom za 23. mart u hotelu Metropol Palace Belegrade, među odabranim učesnicima nalazi se i Vinarija Milijan Jelić iz okoline Valjeva, jedna od najuglednijih u čitavom regionu, proglašena pre dve godine i za najbolju vinariju Srbije.

Upravo iz te vinarije dolazi jedno od najintrigantnijih vina na čitavoj manifestaciji – Nebiolo 2012! U pitanju je, naravno, slavna italijanska sorta nebiolo čiji su zasadi izvan Pijemonta na severu Italije veoma retki, a ovaj u Srbiji pravi kuriozitet.

- Zasadili smo nebiolo u kanjonu reke Gradac pre deset godina – kaže Milijan Jelić, vlasnik vinarije. – To je jedna od najčistijih reka u Evropi duž koje na čitavom toku osim manastira Ćelije i poneke vodenice nema drugih kuća. Vinograd je površine 60 ari i nalazi se tačno iznad reke na jugoistočno orjentisanoj zaravni gde počinje prvo selo Degurić. Meštani govore da je poviše sela francuski konzul nekada imao svoj vinograd koji praktično nikada nisu uspeli da iskrče jer se loza stalno sama obnavljala. Za mene je to bio dovoljan razlog da baš tu posadim jedan poseban vinograd, a odlučio sam se za nebiolo jer me povlenske magle podsećaju na magle Pijemonta. Pored sorte i podneblja, izuzetna 2012. godine i svega 600 boca vina iz te berbe čine ovo vino jedinstvenim i posebnim na celom Balkanu!

jelic nebiolo 2012

Valja napomenuti da je Jelićev Nebiolo 2012 praktično za sve koji su ga probali ostavio utisak velikog, raskošnog vina s neverovatnim potencijalom za dodatno odležavanje. Sada će konačno i šira vinska publika moći da se uveri u to.

Pored ovog neobičnog vinskog dragulja iz Srbije, Milijan Jelić lično donosi na Grand Tasting i svoja dva najpoznatija vina Millennium 2011 i Mammoth 2015, te fantastični prokupac Kameničanka 2013 i vino od ovdašnje novostvorene sorte Morava 2017, koja je u izboru Vino.rs ponela priznanje za najbolje belo vino Srbije u 2017. godini od autohtone ili novostvorene sorte.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama