Priča o najboljem crvenom vinu Srbije za 2018. godinu

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Priča o najboljem crvenom vinu Srbije za 2018. godinu

Kupaža sorti merlo i kaberne Regent Reserve 2013 iz šumadijske Vinarije Aleksandrović proglašena je u izboru Vino.rs za najbolje crveno vino Srbije pušetno u prodaju tokom 2018. godine. Autorski tim koji je stvorio ovo izuzetno vino čine Božidar Aleksandrović, vlasnik vinarije i agronom, te njegov dugogodišnji enolog Vladan Nikolić.

Božidar Aleksandrović suštinu uspeha ovog vina vidi u tome što je u njega ugrađeno vreme i iskustvo.

- To je ono najbitnije za crvena vina, jer u vinarstvu mnogo toga može da se kupi, ali vreme nikako. Vreme je boci Regenta 2013 donelo sve te mirise, ukuse, suptilnost, eleganciju. Sa druge strane, bitan je potencijal u vinogradu, kao i činjenica da je sve perfektno odrađeno, od momenta berbe pa do tehnologije. Ipak, ono što mene posebno čini optimističnim jeste da su vinogradi sve zreliji, što otvara mogućnost da pravimo sve suptilnija vina. A koliko je određena godina bitna pokazuje podatak da Regent nismo ni pomišljali da radimo iz berbe 2014, dok je onaj iz 2015. godine, koji na tržište izlazi u martu, po našem mišljenju, još bolji! Inače, ako treba da izdvojim još neku berbu Regenta, mislim da je značajan pečat ostavila i 2012. godina.

aleksandrovićTandem za uspeh, Božidar Aleksandrović i Vladan Nikolić

Vladan Nikolić je kao enolog u priči o Regentu od samog početka, od prve berbe 2007. godine.

– Kad je obavljena prva berba za prvo punjenje vina Regent 2007 pokazalo se da je ovo zapravo izuzetno povoljno područje za uzgoj kaberne sovinjona i merloa. A kako su vinogradi starili, rastao je i potencijal. Vremenom se uvreženo shvatanje da je Šumadija bogom dana za bela vina menjalo i danas sa sigurnošću mogu da tvrdim kako je čak i bolja za crvena vina po pitanju potencijala i kvaliteta, a ono što posebno odlučuje o kvalitetu vina su različite lokacije, tačnije podloga i njeno usklađivanje sa sortom. Ako je sorta, recimo, suviše bujna a podloga izdašna, onda ste u problemu. Ali, kad imaš sve usklađeno na kraju dobiješ bitku i mi sad, posle 12 ili 14 godina, možemo reći da smo upoznali naše vinograde - priča Nikolić uz napomenu da je blend sorti kaberne i merlo u odnosu pola-pola takav od prve boce Regenta.

Želeli smo da čujemo i nešto o tome kako Regent nastaje u podrumu.

- Kod merloa želimo da izvučemo voćnost i mekoću sorte, dok od kabernea očekujemo više taninske strukture i telo, čime se stvara balans voćnosti i strukture. U tom pogledu se ove sorte savršeno uklapaju, što znači da odnos u kupaži nećemo menjati. U tehnološkom smislu, kaberne sazreva u novom francuskom buretu dve godine, dok merlo to isto vreme provede u starijim buradima kako bi uticaj drveta bio minimalan. Posle se vrši kupaža u neutralnim bačvama u cilju harmonizacije. Kako vinarija sazreva i raste mnogo smo godina potrošili na izučavanje raznih vrsta drveta i na kraju shvatili da ukoliko želiš vrhunski kvalitet moraš upotrebiti vrhunsko drvo, pa smo se opredelili za francuske barike Radu i Vikar.

Regent Reserve 2013 a

Pored svog znanja i tehnologije, najbitnija stvar je ipak kakva je godina bila u vinogradu. A 2013. u Šumadiji generalno nije obećavala mnogo, bila je jako vlažna u septembru, dok je u oktobru samo jedna kiša sredinom meseca padala puna tri dana!

- U suštini, imali smo te godine sreće s Regentom – nastavlja Nikolić. – Kada smo posle svih kiša ušli u vinograd zaključak je bio: Ako budemo brali, nećemo dobiti ništa! Digli smo ruke od vinograda, ali ubrzo je krenulo pravo miholjsko leto, punih dvadesetak dana, sve dok nismo krenuli s berbom 7. i 8. novembra. I dobili odličan kvalitet grožđa koji se kasnije potvrdio u vinu, za razliku od vinara koji su ranije brali iz straha od bolesti i mana loze. Jednostavno, imali smo hrabrosti i mnogo sreće. 

Baš kao i vinska publika koja je dobila priliku da pije ovo fantastično srpsko vino!

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama