Plavac mali orebićki

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Plavac mali orebićki

Vina Korta Katarina konačno su na policama u Srbiji! 
Od Švedske, preko Amerike pa do Pelješca i malog mesta Orebić, a kroz mirise, ukuse i arome pošipa te plavca malog iz dingača i postupa, proveo nas je Ivo Ciblić, direktor jedne od najznačajnijih dalmatinskih vinarija Korta Katarina tokom degustacije u beogradskoj vinoteci Wine & Pleasure.

Osam vina ove američke vinarije na obali Jadrana isprobali su vinski stručnjaci i trgovci zadovoljno klimajući glavom, a cela tradicijska priča sabijena je u crvenoj perjanici kuće, etiketi Reuben’s Private Reserve 2009. Ime je dobila po Rubenu, ocu vlanika vinarije Li Andersona, švedskom iseljeniku koji je započeo mali biznis u Americi da bi Li danas bio jedan od najmoćnijih američkih industrijalaca. On i supruga Peni su se tokom humanitarnih misija početkom ovog veka jednostavno zaljubili u obalu južne Dalmacije, ali i u lokalnu kuhinju i vina, a kako su oboje vrsni poznavaoci vina ubrzo je kupljen hotel „Rivijera“, koji će biti pretvoren u jednu od najsavremenijih i najlepše uređenih vinarija Hrvatske. Započinje tada i kupovina manjih parcela na položajima dingač i postup, da bi 2006. godine izašle prve etikete na tržište. Reuben’s Private Reserve 2009 ocenjen je 2017. godine na Decanteru sa 91 poen, što je izuzetna ocena za plavac mali na ovom nadmetanju i ujedno povratak sorte u fokus svetske javnosti. Isti je rezultat ove godine napravio i njihov Pošip 2017.

 - Imaš na Pelješcu ljude koji celi dan sede na zidu i hvale se ko ima više šećera u grožđu. S tim stavom mi ne možemo imati plavac koji će se trošiti u većim količinama. Iskreno, ja volim takva vina starog tipa, ali tu popiješ čašu dve i to je to – objašnjava na slikovit način filozofiju vina Korta Katarina Ivo.

Korta Katarina 10
Vina za ceo svet, Ivo Ciblić iz vinarije Korta Katarina

I zaista, ova vina su drugačija. Vidi se već na primeru pošipa iz berbi 2017, 2016, pa i 2010, kojem osam godina odležavanja nije naškodilo. Polovina vina ide u tankove, a druga odležava na talogu u francuskim buradima, pa pošip ima puno i zaokruženo telo. I dok je poslednja berba izrazito sveža, gde se iza citrusnih tonova javljaju herbalne note, godinu dana starija nosi u sebi dosta žutog voća.

Iz crvenog registra prvo probamo Plavac Mali 2012, namenjen najširem tržištu. Moćno, puno, sa snažnim i izrađenim kiselinama, mnogo crvenog voća na nosu, odlično gastro vino. Winemaker’s Selection je potpuno nova etiketa posvećena enologu vinarije Niki Silić Maroević. Berba 2011 bila je vanserijski topla i zato je ovde uz 15,5 % alkohola uticaj tehnologa bio presudan da se dobije viši nivo dingača, raskošno vino suptilnih tanina ali sveže i bez ukuvanog voća, što je postignuto u potpunosti.

Prethodna berba, iako je bila ekstremno teška sa dugim kišnim periodom, dala je vino koje je, kažu, odlično prošlo na tržištu. Oseća se blaga gorkost i prisustvo zelenih nota tanina kao rezultat nesavršene zrelosti pri berbi, ali je upravo zato veći iskorak kada probamo favorita, rezervu Reuben’s. Svako crveno vino Korta Katarina odležava najmanje dve godine u francuskom bariku i još toliko u boci, no ovo nakon devet godina predstavlja spoj sjajnog balansa, svilene teksture tako jedinstvene za plavac mali, tamnih tonova i tercijarnih senzacija na receptorima. Izuzetna slojevitost omogučiće da tokom dva-tri sata dekantiranja voćne arome prerastu u kožne, note duvana i čokolade sa zemljanim naznakama u završnici što je rezultat velike starosti vinograda. Ovo vino sa 16 % alkohola proizvodi se u malim serijama te uglavnom ide privatnim kupcima i jednom broju elitnih restorana.

Korta Katarina 2

I za kraj probamo najstariju etiketu iz berbe 2006. Ivo tvrdi da su tanini malo zrnasti, ali nama se sve to veoma dopada, posebno slatkasti finiš koji mami na još. I potpuna specifičnost vina čiji je uzrok najverovatnije u tome što dominira postup sa skoro 90 %, baš kao što je za slast zaslužan potpuno novi francuski barik u kome je odležavalo od prve godine rada vinarije i kome može da zahvali za ovako dug i neometan vek razvoja. Jednom rečju, vino puno tercijarnih nota koje bi se svakome dopalo.

Konačno, različitost od berbe do berbe opravdava trgovačku filozofiju koju Ivo definiše:

- Kad šalješ uzorke u Austriju, Norvešku, Kanadu, dobiješ potpuno različite odgovore. Srednja Evropa zahteva svežinu, kiselinu, a što idemo severnije ili u Ameriku, traže se odležala vina. Jednim vinom ne možeš pokriti sve, ali dobrom selekcijom u podrumu uvek možeš profitirati!

nazad na vrh

Srodni tekstovi