Najviši vinograd na svetu

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Najviši vinograd na svetu

Upravo je sa kineske strane slavodobitno objavljeno da je „Ginisova knjiga rekorda“ proglasila i priznala vinograd Pure Land & Super-high altitude vineyard u okrugu Lasa na Tibetu, kao vinograd na najvišoj nadmorskoj visini na svetu, i to ubedljivo!

Da li reč samo o naučnom eksperimentu laboratorije Rong Shun Biotechnology Development Ltd i kako će izgledati vina dobijena od loze posađene na zavidnih 66,7 hektara tibetskog platoa na visini od 3.563,31 metara?

Predstavnik Rong Šun instituta napominje da zapatiti lozu na ovoj visini nije bilo nimalo lako pošto se apsolutno nisu mogla koristiti znanja i iskustva vinogradarstva sa znatno manjih visina. Ipak, 2012. godine se prešlo sa reči na dela i posađeno je ukupno 11 sorti grožđa koje bi potencijalno mogle dati rod u surovim tibetanskim uslovima među kojima su vidal i muskat, te bei bing, posebna lokalna sorta pogodna za proizvodnju ledenih vina.

kineskii vinograd

Posle prvobitnih neuspeha na pojedinim lokacijama, primećeno je da grožđe uspeva u baštama kuća lokalnog stanovništva u području Kai Na što na tibetanskom znači „izvor povrća“ pa je fokus sadnje usmeren u tom pravcu.

Iako na ovom položaju i visini ima dosta sunca i mnogo manje opasnosti od štetočina, naravno da su se lokalni uzgajivači susreli sa brojnim izazovima: nagli pad temperature, veoma sušno proleće, opekotine od sunca na lozi, letnje oluje, vrlo rani mrazevi, peščane oluje zimi, ali za sve je nađeno rešenje. Izraelski sistemi za navodnjavanje uz relativno kasne berbe doprineli su da se jave optimistične prognoze pa i tendencija proširenja vinograda do 2022. godine na nekih 666 hektara uz pomoć države pri čemu će se ulagati i u vinski turizam ove inače veoma siromašne zajednice.

Rekord je proglasio predstavnik Ginisa Iris Hou 27. septembra ove godine čime je vodeću poziciju na listi najviših vinograda izgubio Colomé Estate u Argentini koji se nalazi na „samo“ 3.111 metara visine.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama