Falangina, vino drevnog Rima u Srbiji

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Falangina, vino drevnog Rima u Srbiji

Vina od drevne antičke sorte falangina, koja se gaji na jugu Italije, u regiji Kampanja, i od koje su se pravila najpopularnija vina u antičkom Rimu, postala su dostupna i u Srbiji zahvaljujući kompaniji Supernova.

Na intimnoj večeri u restoranu Kluba književnika u Beogradu predstavljena su četiri vina od ove sorte, sva iz oblasti Sanijo koja nose oznaku kontrolisanog porekla DOC. U pitanju su sveže falangine iz 2017. godine iz četiri male vinarije na brdima severno od Napulja u provinciji Benevento – Corte Normana, Vigne di Malies, Nifo Sarrapochiello i Santiquaranta.

Falangina promocija 13

Budući da sva ova vina dolaze iz vinograda s vulkanskog zemljišta, prva stvar koju osetite u čaši su intenzivne arome, sveže i oštre. Mada ni jedna studija još nije dokazala direktnu vezu između sastava zemljišta i aroma i ukusa koje se razvijaju u vinu, postoje zajedničke karakteristike koje uglavnom važe za sva vina nastala iz vulkanskih vinograda – povišene kiseline, naglašena mineralnost i mogućnost dugog odležavanja. To se jasno očitava i u četiri vina koja smo te večeri imali priliku da probamo.

Falangina promocija 12

Corte Normanna Falanghina kristalno je slamasto žute boje, elegantno i besprekorno harmonizovano vino s apsolutno „nevidljivih“ 13,5 % alkohola zaodenutih u talase svežine koji nadolaze svakim novim gutljajem. Poput tri preostale, i ova falangina idealan je pratilac svih vrsta morskih specijaliteta ali i svežih mekih sireva.

Opalus Vigni di Malies, uz sve odlike prethodnog vina donosi i nešto kompleksniju strukturu iako je očigledno da draž ove sorte nije u slojevitosti ukusa, već u neposrednosti jednostavnog užitka u mineralnoj svežini prošaranoj suptilnim aromama.

Falangina promocija 11

Falanghina del Sannio Taburno Nifo Sarrapochiello uz organski sertifikat nosi vibrantnije kiseline, možda i najviše karaktera u odnosu na ostale tri etikete ove večeri, što se najviše prepoznaje u „ujedajućoj“ mineralnosti, naglašenim citrusnim aromama i herbalnim tonovima koji nadiru iz čaše.

Falangina promocija 10

Konačno, Tempo del Peccato Falanghina Santiquaranta je uz Corte Normanna Falanghina ostavilo utisak najdirektnijeg odraza dometa ove sorte, nepretencioznog vina koje se diskretno nadovezuje uz većinu svakodnevnih jela s juga Italije, od riba i morskih plodova, preko belih sireva i testenina s belim sosovima, pa sve do čuvenih napuljskih pica.

Falangina promocija 5

Inače, kada smo kod pica, falangina se tradicionalno smatra za vino koje se najčešće pije uz čuveno italijansko parče zapečenog testa. Eto još jedan razlog zašto bi valjalo probati neku falanginu uz neke od ovdašnjih pica. U svakom slučaju, preporuka je da kao toping dominira mocarela!

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama