Vinska čaša koja zbunjuje

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Vinska čaša koja zbunjuje

Izvesni gospodin Ilija Uzurov unosio je pometnju među posetiocima na prošlogodišnjem izdanju Salona vina u Hyattu. Nosio je u ruci i pio vino iz prelepe čaše, a kad bi čašu spustio na sto, ona bi se svalila na bok, malo zakotrljala i ostala da leži. Ali vino ne bi iscurelo! Čudo?!

Već na prvi pogled, kad nije u ruci čaša Gravitas Omega otkriva svoju „manu“, naime, duga nožica završava se kuglicom a ne stopalom čaše. Stopala nema, čaša se jednostavno napuni i položi na sto. Glupost, zašto?

vinska casa 3

Naravno, nekima se čaša bez stopala ne sviđa, drugima izgleda nepraktično, treći vrište od uzbuđenja kad je ugledaju, posebno kad osete savršen balans dok je drže u ruci. Pritom, ova izuzetno lagana i naizgled krhka čaša ne može da se prevrne i prospe po stolu, a prima gotovo čitavu buteljku u sebe! Takođe, zbog kosog položaja, tečnost zauzima daleko širu površinu, lakše dolazi do aeracije pa je Gravitas Omega ujedno i neka vrsta dekantera. No, pravi je hit kad pred somelijerom koji nije imao priliku da je drži u ruci stisnete čašu sa dva prsta i ona se pod pritiskom savije. Toliko je tanak i elastičan kristal od koga je napravljeno ovo umetničko delo koje staje 55 evra po komadu!

- Dok ovu čašu ne uzmeš u ruku jednostavno ne shvataš njenu vrednost, a posle je se nikada ne bi odrekao – kaže Uzurov. – Na raznim poznatim i skupim vinskim čašama stoji odrednica kristal ovakav, kristal onakav, ali jedino na Zalto kristalu ima natpis: Perfect glass! Filozofija ove firme je da ne prave specijalne čaše za pojedine sorte, već samo jednu univerzalnu čašu za vino. I rade je od kristala, isključivo ručno, a za velika vina namenili su čaše Burgundija i Bordo, što je svakome razumljivo.

vinska casa 02Ilija Uzurov sa svojom neobičnom čašom

Porodica Zalto je u donju Austriju, gde se tradicija duvanja stakla prenosi s kolena na koleno od početka 14. veka. Koreni ove porodice vode iz Venecije, a skrasili su se pre šest generacija u mestu Neunagelberg, gde su u današnjem obliku brendovi Zalto i Denk`Art osnovani 2006. godine. Osim što su opredeljeni da proizvode lagano i besprekorno zaobljeno staklo koje ne magli, u Denk`Art seriji se tokom projektovanja proizvoda bave praćenjem određenih kosmičkih pravila, ali i drugih parametara koji nisu pusta izmišljotina savremenog doba, naprotiv. Nagibi stakla od 24, 48 i 72 stepena slažu se s određenim nagibima naše planete, a proizvodi koji se čuvaju u tako napravljenim staklenim telima duže zadržavaju svežinu i, kako tvrde u ovoj firmi, imaju bolji ukus. Tu kosmičku tajnu su otkrili i primenili još stari Rimljani, a njoj se kasnije posebno posvetio propovednik Hans Denk, jedan od najcenjenijih vinskih stručnjaka Austrije u svojoj studiji degustiranja vina.

Veliki broj vodećih svetskih restoratera koristi danas isključivo ove čaše uz tvrdnju da zbilja povoljno utiču na razvoj i arome vrhunskih vina, ali da poseban uticaj imaju na sortu grüner veltliner.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama