Obnova Vršačkih vinograda

 • Objavljeno u Info
 • Bookmark and Share
Obnova Vršačkih vinograda

Kad je pre nešto više od godinu dana objavljeno da je vlasnik kompanije Swisslion-Takovo Rodoljub Drašković kupio preduzeće u stečaju Vršački vinogradi, nakon nekoliko neuspešnih pokušaja da se ovaj gigant privatizuje, mnogi su odmahnuli rukom misleći da je to samo još jedna od svakodnevnih lažnih nada koje se serviraju lokalnom stanovništvu, nekada toliko ponosnom na najveći srpski vinograd i vinariju.

Ali, kao da je poslednjih mesec-dva počelo nešto da se događa. Naime, ovog proleća posađeno je 76 hektara novih zasada vinograda, čak 268.000 kalemova implementirano je na parcelama u Vršcu i Gudurici, pri čemu su u Vršcu zasađene bele sorte šardone, beli burgundac i rajnski rizling, dok su na terenu u Gudurici, pogodnijem za crne sorte, posađeni merlo, kaberne fran i širaz, kome je namenjena uloga začinske sorte.

Sadnja je vršena mašinski i celokupan posao je završen za 31 radni dan. Istovremeno su postavljeni i nasloni, a u toku je instalacija stubova, ankerisanje i podizanje žice, što je novi iskorak u proizvodnji, budući da je dosadašnja praksa bila da se stubovi i nasloni postavljaju godinu ili dve nakon sadnje.

IMG 1290

Na prvi rod s novih plantaža čekaćemo najmanje tri godine, kada će vino krenuti pod dva brenda, s etiketama Vršački vinogradi i potpuno novim – Vinarija Drašković.

Takođe, osim podizanja novih zasada izvršeno je i krčenje starih nerentabilnih parcela pod vinogradima, a kako brojke pokazuju sada je u posedu Vršačkih vinograda oko 807 hektara vinograda u prinosu i 76 novopodignutih, dok se u narednom periodu planira podizanje od 20 do 50 hektara svake godine!

Kolika je bila devastacija ovog vinogradarskog ponosa Srbije vidi se iz podataka s oficijelnog sajta preduzeća Vršački vinogradi gde stoji da u posedu imaju 1.700 hektara vinograda, od ukupno 2.000 koliko postoji u Vršačkom vinogorju. To znači da je poslednjih decenija više od polovine plantaža izgubljeno, a još bolnije zvuči činjenica da je u 19. veku to bilo najveće vinogorje u Ugarskoj, a po nekim podacima i u Evropi i da se prostiralo na 10.000 hektara, te da je 1875. godine zabeležena rekordana berba grožđa kada je proizvedeno oko 56 miliona litara vina!

Inače, novi podrum Vršačkih vinograda sagrađen je 1968. godine, čime je ukupan kapacitet bio podignut na preko 34 miliona litara. Kolika će proizvodnja u narednim godinama biti, ostaje da se vidi.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama