Tajna pametnog drveta u Lastaru

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Tajna pametnog drveta u Lastaru

U kratkom vremenskom periodu vinarija Lastar iz sela Sekurič u Levačkom vinogorju stekla je naklonost publike svežom i modernom verzijom tamjanike, krajnje elegantnim šardoneom i vrhunskim pino noarom.

Značajna međunarodna priznanja, od Decantera preko bečkog AWC prosto su pokuljala na police ove tehnološki savršeno opremljene vinarije, što je brojne poznavaoce zaintrigiralo – u čemu je tajna da jedna tek osnovana vinarija tako brzo dođe do vrhunskih rezultata?

I tu dve stvari padaju u oči. Prva je savršeno uređeni vinogradi s najboljim klonovima, gde se u proizvodnji pino noara koriste i pojedine stare loze, i druga... pored očigledno savršene higijene u podrumu i primenjenog vrhunskog znanja, priča se da Lastar poseduje nekakav barik kakav se nigde više u Srbiji ne koristi!

Lastar 34

Deo vela te tajne otkriven je upravo ovih dana kada je u posetu vinariji došao Luis Fernandez, menadžer prodaje za centralnu i istočnu Evropu proizvođača buradi Tonnellerie Meyrieux. Ovaj diplomirani agronom započeo je profesionalnu karijeru kao inženjer u proizvodnji vina, ali se potom preorjentisao na proizvodnju buradi kada je uvideo izuzetnu kompleksnost i intrigantnost u finesama te proizvodnje, nečega što na prvi pogled izgleda veoma prosto.

Pravo mesto za svoja interesovanja otkrio je u firmi Meyrieux iz Burgundije, koja godišnje proizvede svega oko 3.000 komada barik buradi, a prodaje ih širom sveta i to isključivo u najpoznatijim vinogorjima.

Kako samo odabrane vinarije u najtešnjoj saradnji i po preporukama proizvođača mogu raditi svoja vina u ovim barik burićima, ne čudi da u francuskom hrastu ove firme fermentišu i sazrevaju grožđa iz najboljih premijer i grand kru vinograda Burgundije.

Lastar 03

Ako smo sad otkrili da tajna pametne upotrebe drveta u Lastaru počinje i leži u posebnom sistemu selekcije hrasta u Meyrieux, gde se građa za selekciju buradi „Tradicional“ suši i po tri godine, zapravo pravo iznenađenje bilo je oduševljenje koje je Luis Fernandez iskazao za ono što je video u vinariji Lastar. Iznenađen kvalitetom domaće sorte tamjanike, vinom od nje, njenom posebnošću i razlikom u odnosu na francuska vina od iste i sličnih sorti, Fernadez je priznao da ni u najmanju ruku nije očekivao toliko ulaganje u tehnologiju i vrhunsku opremu vodećih francuskih proizvođača od strane jedne mlade srpske vinarije.

Pa iako je jedna od poruka firme Meyrieux glasi „Burgundski francuski hrast za burgundske sorte grožđa“, gost je oduševljen amfiteatarskom postavkom vinograda pohvalio posebnu pažnju koja se u Lastaru poklanja radu u vinogradu i naznačio sličnost levačkog reljefa sa burgundskim, što se odslikava na izuzetan potencijal, pre svega šardonea i pino noara koji se lepo očituje u boci.

Konačno, recimo i da je firma Tonnellerie Meyrieux od 2010. godine članica grupe Sylvain, da proizvode burad od 228 (barrique) i 500 (tonno) litara, isključivo po porudžbini i nakon proučavanja potencijala vinarije koja ih želi koristiti.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama