Vinariji Jelić uručeno priznanje za najbolju vinariju Srbije

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Vinariji Jelić uručeno priznanje za najbolju vinariju Srbije

Velika dvorana Top of the Hub na 25. spratu PC Ušće bila je u noć pred vinarsku slavu Svetog Trifuna stecište ovdašnjih vinara, vinoljubaca, ljudi iz vinarske branše, vladinih ministara, novinara, ali i poznatih umetnika koji su došli da odaju priznanje Vinariji Milijan Jelić koja je u izboru Vino.rs proglašena za Najbolju vinariju Srbije u 2017. godini.

Kristalnu prizmu, trofej Vino.rs za Najbolju vinariju Srbije predao je Milijanu Jeliću glavni i odgovorni urednik Vino.rs Viktor Čikeš, naglasivši da je ova vinarija prva predstavila Srbiji i svetu ovdašnje autohtone i novostvore sorte u vinima visokog kvaliteta, te da veliki broj inovativnih eksperimenata sa prirodnim vinima i originalnost svakog njihovog vina čine danas Vinariju Milijan Jelić jedinstvenim draguljem srpskog vinarstva.

Jelic party 23

U svom stilu, Jelić se zahvalio u govoru punom duhovitih i filozofskih opaski, gde je iz obzira prema prisutnima preskočeno barem nekoliko stranica gusto kucanog teksta!

- Prvi put slavimo van Valjeva i svoje kuće – priznao je on i dodao, – Imam dve trajne ljubavi koje me ispunjavaju, a to su vino i ljubav prema filozofiji, što me, eto, prate do dana današnjeg. U stvari, radi se o istoj ljubavi čiji je predmet istina, a vino je samo simbol njene spoznaje. To su večne i nedokučive vrednosti za kojima možete tragati tokom čitavog života i nikada ih nećete istražiti do kraja i zbog toga vam nikada neće dosaditi. Vino sadrži sve mirise i ukuse ovoga sveta i cela istorija dostupna je u njemu njemu. Uostalom nee zove se slučajno „piće bogova“. Srbija je ponovo zemlja vina, vratila se na svetske vinske mape u pogledu kvaliteta i posebno mi je drago što sam učesnik tog čudesnog preporoda od samog početka.

Jelic party 28

Ali, Jelić nije samo učesnik, već i pionir koji je prvi ozbiljnije zaintrigirao domaće vinoljupce sortom morava, a zatim i prokupcem koji se pod arhaičnim nazivom kameničanka širio i izvan granica Srbije. Danas je sve to skupa toliko ozbiljna vinska priča da bi Srbija bez nje bila daleko manje interesantno mesto!

Naravno, Milijanu su među prvima čestitale kolege vinari, a zatim i brojni poštovaoci njegovog pristupa proizvodnji upečatljivih prirodnih vina, od kojih su prisutni imali priliku da probaju bukvalno sve iz premijum kategorije ove vinjarije, ali i dva potpuna noviteta, tačnije novu liniju vina – Adam i Eva.

Pomenimo još i to da su goste počastili koncertom članovi gruše Neverne bebe i da su se dobre vibracije širile s krova Ušća nad čitavim Beogradom, pa sve do Valjeva i dalje.

Adam i Eva, vina iz raja!

Bela kupaža pino griđa i sovinjona Eva 2016 veoma je harmonično i pitko vino finih limunastih kiselina. Adam je non vintage kuve koji, iako se sastoji od sorti prokupac i merlo, jako snažnim začinskim notama podseća na ekstraktnu frankovku obogaćenu širazom.

Jelic party 8

- Adam i Eva nisu bazna linija, jer mi imamo samo premijum vina i, evo sad, jednu drugu liniju – pojednostavio je klasifikaciju Milijan Jelić. – Puno smo isprobavali, imali previše etiketa, možda petnaestak, a sad to svodimo na svega šest-sedam. Što se mene tiče, biće ih još manje, a ja bih najradije pravio samo dva vina: Crveni Milijan i Beli Milijan. Ništa više. Adam i Eva su znači simbol našeg pristupa organskoj proizvodnji, tog raja, tačnije vinograda u kome nastaju ta vina.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama