Najveći vinski sajmovi u svetu

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Najveći vinski sajmovi u svetu

Srpski vinari upravo se spremaju za grupni nastup na ProWein sajmu u Dizeldorfu, možda i najznačajnijem na svetu. Kakav će to efekat imati za plasman (pojedinih) srpskih vina na svetskim tržištima teško je čak i naslutiti. U svakom slučaju, ko ne proba taj nema šanse!

Nesumnjivo, vinski sajmovi širom sveta privlače kako vinare, tako i trgovce vinima, vinske blogere, novinare, influensere i, naravno, obične ljubitelje vina za koje je to dobra prilika da probaju nešto novo. Zbog toga vinski sajam u idealnim uslovima predstavlja dobru marketinšku platformu na kojoj su objedinjeni reklama, poslovni dogovori i direktna prodaja. Samo prošle godine na tri najveća vinska sajma u Evropi predstavljeno je oko 11.000 vinarija čije je proizvode videlo oko 250.000 ljudi!

vinski sjamovi 7

A da su vinski sajmovi izuzetno popularna disciplina govori i podatak kako ih u svetu i bukvalno ima na hiljade. Od tog broja, barem stotinak njih pretenduje da se nađe među najznačajnijima. Ali, da ne bude po onome „šta se babi snilo“, evo spisak onih koji u svetu doista važe za najznačajnije. A tu su i datumi za 2018. godinu, pa ako ste zainteresovani ili vas put nanese...

ProWein, Dizeldorf (Nemačka)
(18-20. mart)

Najznačajniji evropski vinski sajam namenjen isključivo vinskim profesionalcima, što će reći uglavnom trgovcima vinima iz celog sveta. A njih je prošle godine bilo na dizeldorfskoj smotri blizu 60.000 iz čak 130 zemalja!

Ove godine najavljeno je više od 6.600 izlagača, od kojih je oko 4.500 vinarija, a organizator kaže da se do sada prijavilo i više od 1.000 vinskih novinara koji će obavestiti čitaoce šta su tamo videli & popili. Inače, pored silnih štandova s vinima posetioce očekuju brojne radionice i degustacije, sve kako bi vas ubedili da kupite baš to vino.

vinski sjamovi 3

Vinitaly, Verona (Italija)
(15-18. april)

Kada je reč o broju posetilaca, izložbenom prostoru i broju izlagača, sajam u Veroni već je godinama najveći u svetu. Prvo izdanje imao je još 1967. godine, a prošle je tu prodefilovalo više od 150.000 posetilaca, od čega čak trećina iz inostranstva!

Za razliku odsajma ProWein, gde su poprilično ravnomerno zastupljene vinarije iz celog sveta, ovde je fokus na najpoznatijim italijanskim vinskim regionima. Ukupno se očekuje oko 4.200 vinarija iz dvadesetak država, a od pratećih programa najavljene su radionice na temu najpoznatijih italijanskih vina i sorti. Tu je naravno i zvanično ocenjivanje vina, seminari koje drže najuglednije svetske vinske face, pa čak i respektabilni muzički program koji se preliva i na ulice ovog renesansnog grada.

London Wine Fair, London (Velika Britanija)
(21-23. maj)

Već 37 godina London Wine Fair je vodeća vinska manifestacija u Velikoj Britaniji, jednom od svetski najznačajnijih tržišta za vino. Fokus je na trgovini, a očekuje se da će posetioci imati prilike da se upoznaju sa oko 14.000 različitih vina iz 40 zemalja!

vinski sjamovi 9

Vinexpo, Hong Kong (Kina)
(29-31. maj)

Vinexpo originalno je nastao u Bordou, najpoznatijoj francuskoj vinskoj regiji, gde se i sada održava svake druge godine (sledeći je od 13. do 16. maja 2019. godini) i u celosti je namenjen profesionalcima iz vinske industrije. U međuvremenu ova manifestacija otvorila je značajne franšize u Aziji, SAD i Australiji, tako da je danas jedna od vodećih u popularizaciji vina na svetskom nivou.

Sajam u Hong Kongu slavi ove godine jubilej 2o godina postojanja, kao počasni gost predstaviće se Australija, a najavljeno je oko 1.300 izlagača iz 33 države.

ExpoVinis, Sao Paolo (Brazil)
(12-14. jun)

Ovo je najveći vinski sajam u Južnoj Americi, bez obzira što je u poređenju s evropskim znatno manji, s tek nešto više od 8.000 posetilaca prošle godine i oko 120 izlagača. Budući da je polovina izlagača iz Brazila, Čilea i Argentine, najznačajnijih proizvođača vina u tom delu sveta, ExpoVinis je odlična prilika za upoznavanje s vinim Južne Amerike, ali i već dvadesetak godina glavna ulazna stanica na tržišta tog kontinenta za vinarije iz drugih delova sveta.

vinski sjamovi 8

International Wine & Spirits Fair, Hong Kong (Kina)
(8-10- novembar)

Još jedan od najvećih svetskih vinskih sajmova kojima je domaćin Hong Kong. Za razliku od Vinexpo ovaj je otvoren i za običan svet i održava se svake godine. Mnoge vinarije iz celog sveta dolaze ovde uverene da baš ovaj sajam nudi najkraći put ka plasmanu vina na azijskom tržištu. Osim izložbenih prostora i štandova, tu se organizuju radionice namenjene vinskoj edukaciji, kako publike, tako i osoblja restorana. Prošle godine je ovde svoje proizvode predstavilo 1.070 izlagača, a organizator je prebrojao 19.872 profesionalna kupca!

Vredni pažnje

Pored najvećih sajmova vina u svetu, postoje i oni manji koji su možda i svrsishodniji ovdašnjim vinarima željnim plasmana na inostranom tržištu. Evo nekoliko takvih koje bi valjalo proveriti, što kao priliku za dobar posao, što zarad informacija i uživanja:

Vinisud Montpellier Pérols od 18. do 20. februara (Francuska)
Vinaria Plovdiv od 21. do 25. februara (Bugarska)
Drink & Wine Bucharest od 19. do 21. aprila (Rumunija)
Vinorus Krasnodar od 24. do 26. aprila (Rusija)
Wine Prague od 21. do 23. maja (Češka)
Wine fair Bern od 12. do 21. oktobra (Švajcarska)
Autochtona Bolzano od 15. do 16. oktobra (Italija)
Megavino Brussels od 19. do 21. oktobra (Belgija)
Enoexpo Kraków od 7. do 9. novembra (Poljska)

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama