Matalj po ukusu Master of Wine

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Matalj po ukusu Master of Wine

Negotinski kaberne iz vinarije Matalj, koji je čak dva puta uzastopno pobedio na Velikom testu Vino.rs, kao da je napravljen po ukusu internacionalnih ocenjivača. To se pokazalo i nedavno kada je holandski Master of Wine Frank Smulders u okviru Wine Point 2.0, ekskluzivne vinske radionice održane u beogradskom Hotelu Zira u organizaciji Srpske vinske akademije, zaključio kako je baš to vino najbolje od ukupno 10 srpskih etiketa koje su mu organizatori stavili na procenu.

Frank SmuldersJedan od prvih nosilaca zvanja Master of Wine, Frank Smulders

Bio je to u neku ruku usputni zaključak zanimljive pokazne radionice koja se bavila analizom i procenom kvaliteta srpskih vina, a na kojoj je holandski stručnjak pokušao da objasni šta je to što određuje kvalitet nekog vina. Po njegovom mišljenju, ali i vidljivom odobravanju prisutnih, kaberne Kremen Kamen 2012 Matalj našao se na vrhu, iza njega Cabernet Sauvignon Reserve 2011 Radovanović, a zatim i Prokupac 2015 Ivanović, za koji su se prisutni složili da je možda i najbolje vino ako se uzmu odnos cene i kvaliteta.

 MPP7417 2Kvalitet na proveri, srpska vina izabrana za Master class Wine Point 2.0

Generalno, procena holandskog eksperta bila je da u srpskim vinima dominira uticaj hrastovih burića više nego što je danas u svetu popularno, te da su crvena vina boljeg kvaliteta od belih. Inače, od četiri ponuđene bele etikete najviše reči hvale imao je za Ergo belo 2015 Temet. Naravno, valja imati na umu da je srpska vinska reprezentacija sastavljena za ovu priliku sasvim sigurno mogla da izgleda i drugačije, te je u tom smislu bilo mudrije degustaciju nazvati „10 vina Srbije“, umesto „Top 10 vina Srbije“, kako je najavljeno.

No, bilo kako bilo, Smudlers je ovaj osvrt na srpska vina završio konstatacijom da ona imaju šansu na svetskom tržištu ukoliko se akcenat stavi na vrhunski kvalitet, a ne na jeftina vina, te da su manje poznate sorte i egzotičniji stilovi vina, od biodinamičkih do oranž, danas u usponu.

 MPP7573

Konačno, drugi deo ovog zanimljivog vinsko-edukativnog dana protekao je u degustaciji šest vina slavne španske vinske regije Rioha. Osim što tu, u dolini reke Ebro imaju tri puta više vinograda nego u čitavoj Srbiji, ono što u startu izdvaja španske vinare od većine njihovih kolega iz Srbije jeste strpljenje da se napravi vrhunsko crveno vino. I to je nešto teoretski što svi znamo ali u praksi, vino koje leži u podrumu je zarobljen novac, a novca nikad dosta, pogotovo u Srbiji, pa zato vinari i žure da ga stave u promet. Može li im se zameriti? Mislimo da ne, barem dok država ne stvori opipljive uslove koji će stimulisati vinare da naprave taj kvalitativni korak dalje.

Uostalom, nije slučajno da su na ovoj maloj proveri kvaliteta srpskih vina najbolji utisak ostavila ona najstarija.

Foto: Miroslav Petrović

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail redakcija@vino.rs
 • Telefon: 064 111 8279

O nama