Marina Cvetić s ponosom predstavlja

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Marina Cvetić s ponosom predstavlja

Čuvena italijanska vinarija Masciarelli koju na najbolji mogući način danas vodi Marina Cvetić, sa ponosom je objavila listu najnovijih ocena i uspeha koja su ova, i kod nas omiljena vina, osvojila. Izvanredna najava za godinu koja sledi i vašu orjentaciju u vinotekama.

Spisak priznanja iz najrazličitijih uglova je zbilja impozantan pogotovo što vina Masciarelli spadaju u rang jako dobro rangiranih kad je u pitanju odnos cene i kvaliteta, a ovoj konstataciji garanciju pruža i titula „Best Buy“ za roze etiketu iz linije Gianni Masciarelli, Cerasuolo d’Abruzzo DOC 2016 u izboru veoma cenjene italijanske institucije ocenjivanja vina, časopisa Gambero Rosso.

vina 01

Iako su pojedine etikete dobile i višu ocenu, čini se da je najviše pažnje tokom 2017. godine privukla etiketa Montepulciano d’Abruzzo Riserva 2012 iz najcenjenije linije osnivača vinarije Đanija Mašarelija - Villa Gemma. Pored 94 poena osvojenih kod čuvenog vinskog nosa Džejmsa Saklinga (Suckling), najviše ocene je ovo vino dobilo od gotovo svih bitnih ocenjivača i medija u Italiji među kojima su portal Bibenda (pet grozdova), Italijanski vinski vodič Udruženja somelijera Italije AIS, „super tri zvezde“ od Oro i Vini di Veronelli Guide, krunu i krunu publike od ViniBuoni d’Italia vodiča specijalizovanog za autohtone sorte. Ovo je vino takođe proglašeno za jedno od 100 koje morate imati u svojoj kolekciji od strane časopisa L’espresso u rubrici Espresso Wines of Italy dok je punih 95 poena zavredilo kod možda najčuvenijeg vinskog ocenjivača Italije Danijela Černilija poznatijeg kao Doctor Wine koji uređuje popularni vinski vodič Ultimate Guide to Italian Wine.

vina 02

Ove ocene samo su priznanje više za rad Đanija Maskarelija koji se smatra začetnikom povratka na veliku vinsku scenu nekada gotovo zaboravljenih vinskih sorti montepulćiano i trebiano u oblasti Abruco, kao i novi dragulji u kruni njegovog vinskog legata koji vodi Beograđanka Marina Cvetić, najpoznatija vinarka Evrope.

Villa Gemma Montepulciano d’Abruzzo Riserva 2012 je perjanica vinarije, vino sa 14,5 % alkohola za koje sirovina dolazi iz vinograda na nadmorskoj visini od 400 metara. Od svog nastanka 1984. godine oduševljava ocenjivače širom sveta kompleksnošću, balansom i izuzetnim telom.

Masciarelli Awards 2018 Guides 1

Isto vino iz prethodne berbe Sakling je ocenio sa 95 poena a magazin Wine Spectator sa 92, dok je rozeu Cerasuolo d’Abruzzo DOC 2016 iz linije Villa Gemma Sakling dodelio 92 poena što je jako visoka ocena za roze vino.

Iz linije Marina Cvetić, vino Montepulciano d’Abruzzo DOC Riserva San Martino Rosso 2015 dobilo je 94 poena od kritičara Doctor Wine, pet grozdova od Bibenda i četiri zvezde od Vinibuoni d’Italia.

 Marina Cvetic Foto Luciano e Guido Paradisi

Gotovo istovetne ocene osvojila je u Srbiji veoma popularna etiketa Marine Cvetić Trebbiano d’Abruzzo DOC Riserva 2015 čemu treba dodati i punih 94 poena od prestižnog Wine Spectator magazina. Taj broj poena dobila je takođe popularna Iskra 2014 Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane DOCG od poznatog italijanskog vinskog nosa i blogera Luke Maronija (I Migliori Vini Italiani).

Konačno treba pomenuti veoma popularna vina iz edicije Gianni Masciarelli gde je crveno vino Montepulciano d’Abruzzo DOC 2015 dobilo 94 poena od Saklinga, a sveži beli Trebianno d’Abruzzo DOC 2016 - 92 poena.

Kada se ovome doda podatak da poslednja pomenuta vina u našim prodavnicama staju dosta ispod 10 evra, a da Villa Gemma Bianco Colline Teatine IGT  koje je za berbu 2016 dobilo 91 poen kod Saklinga jedva prelazi tu granicu, evo rešenja za sve predstojeće praznike u velikom vinskom stilu.

Sasvim otvoren razgovor
sa Marinom Cvetić

nazad na vrh

Srodni tekstovi